Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή για την υποβολή – Όσα πρέπει να ξέρετε

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή για την υποβολή – Όσα πρέπει να ξέρετε
Στιγμιότυπο από Εφορία Eurokinissi

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδήματων του 2019. Οι αλλαγές που φέρνει ο κορονοϊός.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε ότι σχεδιάζεται μέχρι το Σάββατο (11/04) ή το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ανοίξει την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν φέτος η σχετική εφαρμογή να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο αλλά το ξέσπασμα του κορονοϊού και οι ανατροπές που έφερε άλλαξαν τελείως το σκηνικό .

Ακόμη όμως και η πρόθεση για υποβολή των δηλώσεων τον Απρίλιο έχει ξεσηκώσει τους λογιστές και φοροτεχνικούς οι οποίοι αυτόν το καιρό βρίσκονται σε πυρετώδη δραστηριότητα για να κάνουν τις πολλαπλές δηλώσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα που απαιτούν τα μέτρα για το κορονοϊό

Πάντως ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι οι 35.000 νέοι κλειδάριθμοι δεν θα δοθούν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις Δ.Ο.Υ . Οι δικαιούχοι νέοι φορολογούμενοι σε δύο τμήματα: Το πρώτο γραπτό μήνυμα μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και το δεύτερο μισό, με μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου( e-mail) .

Παράλληλα ο διοικητής της ΑΑΔΕ άφησε ανοιχτό λόγω της κάθετης πτώσης της ζήτησης που θα φέρει το αναγκαστικό κλείσιμο για τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων να μην ισχύσει από φέτος το αυξημένο όριο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων και εισοδημάτων από ενοίκια.

Τι αλλαγές φέρνει ο κορονοϊός

Πάντως ακόμη και αν ανοίξει η εφαρμογή για τις δηλώσεις σήμερα(10/04), το Σάββατο (11/04) ή από την Μεγάλη Δευτέρα 13 του μήνα τίποτα δεν θα θυμίζει την προηγούμενοι φορολογική χρονιά .

Τούτο διότι 800.000 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων 2,4 εργαζόμενοι ( 1,75 εκ μισθωτοί και 700.000μη μισθωτοί ) και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που νοικιάζουν είτε εμπορικά ακίνητα είτε κατοικίες, έχουν εξασφαλίσει τετράμηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η αναστολή αυτή έχει θεσμοθετηθεί για τις υποχρεώσεις των μηνών Μαρτίου και Απριλίου αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό θα επεκταθούν και για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο διάστημα κατά το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων και θα έχουν προκύψει οι αναλογούντες φόροι.

Συνεπώς η αναβολή θα ισχύει και για τον φετινό φόρο εισοδήματος με την πρώτη δόση να πληρώνεται στο τέλος Αυγούστου. Αμέσως μετά το φόρο εισοδήματος έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ που θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο

Ο υπουργός οικονομικών έχει επανειλημμένα αφήσει ανοιχτό οι συσσωρευμένες οφειλές ως την λήξη της αναβολής να τύχουν μιας ευνοϊκής ρύθμισης , πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος τους φετινού φόρους εισοδήματος θα πληρωθεί το 2021 . αφού η νέα πάγια ρύθμιση προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε 24 έως και 48 δόσεις .

Συνεπώς θα πρέπει πριν την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να έχουν ρυθμιστεί και οι δόσεις στις οποίες θα πρέπει να καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος ο οποίος μέχρι πέρσι καταβάλλονταν σε 3 δίμηνες δόσεις ( Ιούλιο-Σεπτέμβριο-Νοέμβριο) αλλά και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα