Γραφείο προϋπολογισμού: Εφικτή υπό όρους η ανάπτυξη 2,8% το 2020 – Ποιες οι αβεβαιότητες

Γραφείο προϋπολογισμού: Εφικτή υπό όρους η ανάπτυξη 2,8% το 2020 – Ποιες οι αβεβαιότητες
Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων. Eurokinissi

"Μαζί με τα επεκτατικά μέτρα, περιλαμβάνονται και περιοριστικά" αναφέρει το Γραφείο Πρϋπολογισμού της Βουλής. Αναλυτικά τα συμπεράσματά του.

Εφικτός υπό την αίρεση της Ευρωπαϊκής επιβράδυνσης θεωρεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ το 2020. Στην γνώμη που δόθηκε στην δημοσιότητα το ΓΠΒ επισημαίνει ότι η λογική του υψηλότερου στόχου για την ανάπτυξη βασίζεται στα θετικά μέτρα καθαρού ύψους 930 εκατ. ευρώ που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο.

Τονίζει όμως ότι μαζί με τα επεκτατικά μέτρα ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου περιλαμβάνει και περιοριστικά μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ τα οποία θα αντισταθμίσουν τις θετικές επιδράσεις που θα έχουμε με τις μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σχετικά με την δημιουργία «ειδικού αποθεματικού» τον επόμενο χρόνο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σχολιάζει ότι αφού αποτελεί μέρος του τακτικού αποθεματικού, δεν αντισταθμίζεται ο δημοσιονομικός κίνδυνος. Πλέον του παραπάνω μέτρου – που εμφανώς προϋποθέτει εξοικονομήσεις από την πλευρά των Υπουργείων – παρουσιάζονται επιπλέον εξοικονομήσεις συνολικού ύψους 337 εκατ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών και εσόδων και τη βελτίωση αποτελεσματικότητας των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Συμπερασματικά, το σχόλιο του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καταλήγει τονίζοντας ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020 είναι συμβατό με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, ωστόσο υπάρχουν αβεβαιότητες που σχετίζονται με τα περιθώρια εξοικονομήσεων των λειτουργικών δαπανών, την αποτελεσματικότητα των κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές και το ύψος του ρυθμού μεγέθυνσης. Η ορθή του εκτέλεση εξαρτάται από οικονομικές συμπεριφορές και συνθήκες που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό έξω από τον άμεσο έλεγχο των δημοσιονομικών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα