H Μπούντεσμπανκ κατά της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσω ELA

H Μπούντεσμπανκ κατά της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσω ELA

Ο Γενς Βάιντμαν αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να βασίζονται τόσο πολύ στον ELA. Διαβάστε γιατί

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο Γενς Βάιντμαν έχει προειδοποιήσει από το Φεβρουάριο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να βασίζονται τόσο πολύ στον ELA, όπως αναφέρει σήμερα το πρακτορείο Reuters.

“Έχει εκφράσει τις ανησυχίες του από την αρχή” ανέφερε η πηγή του πρακτορείου που διατηρεί την ανωνυμία της, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ο Βάιντμαν έθιξε το ζήτημα αυτό και αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια τηλεφωνήματος μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης και μέλους της ΕΚΤ.

Το πρακτορείο αναφέρει πως η παρέμβαση αυτή στοχεύει στον περιορισμό της χρηματοδότησης και δη, σε περίπτωση που δεν φτάσουμε σε συμφωνία. Ο Μάριο Ντράγκι έχει δεσμευθεί πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται μέσω ELA όσο η χώρα θα είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή επίσημα μέχρι τα τέλη του μήνα. Αυτό, για να αποφευχθεί το bank run από τις καθημερινές εκροές.

Το Reuters αναφέρει ωστόσο πως υπάρχουν και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι ανησυχούν για αυτή την κατάσταση το τελευταίο διάστημα. Παρόλα αυτά, κανένας από αυτούς δεν δέχεται να μιλήσει επίσημα, αποφεύγοντας να πάρουν θέση στα media.

“Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν στο πολιτικό επίπεδο, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί παρά να καταλήξει στα αναγκαία συμπεράσματα. Η απόφαση για το εάν θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές (αποφάσεις), από τις κυβερνήσεις και από τα κοινοβούλια” είπε άλλωστε ο Βάιντμαν σε συνέντευξη του στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στη La Stampa.

Και η στάση της Μπούντεσμπανκ συνοψίζεται στην φράση του επικεφαλής της: “Η ευθύνη για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ ανήκει πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα