Η αποκατάσταση και ανάδειξη της Ακρόπολης στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ακρόπολη
Ακρόπολη MARIA MAKRAKI / SOOC

Με απόφαση του ΥΠΟΙΚ το έργο συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στα τέλη του 2025 η ολοκλήρωσή του.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το έργο για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης. Το κόστος του έργου είναι ύψους 10 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 8,993 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1,006 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα η υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Η ενδεικτική ετήσια κατανομή του κόστους του έργου είναι:

ADVERTISING

-2022 1.825.000,00 €

-2023 3.239.000,00 €

-2024 2.740.000,00 €

-2025 2.196.000,00 €

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται στα τέλη του 2025. Αντικείμενο του έργου είναι η ολοκλήρωση της αποκατάστασης μνημείων της Ακρόπολης για τη συντήρηση του μνημείου κατά της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών αποκατάστασης του Παρθενώνα και των τειχών, της συντήρησης συγκεκριμένων τμημάτων του μνημείου, της ενοποίησης και σταθεροποίησης των πετρωμάτων και των εργασιών βελτίωσης της πρόσβασης των επισκεπτών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται η υλοποίηση των εξής εργασιών:

Υποέργο 1: Προστασία και ανάδειξη μνημείων

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ:

Περιλαμβάνονται: Πλήρης συμπλήρωση ορθοστάτη και αντιθηματικού τοίχου δυτικού αετώματος, Αποκατάσταση 3ου δόμου βόρειου

τοίχου σηκού, Αναστήλωση νότιου τοίχου – αποκατάσταση τοιχοβάτη και ορθοστάτη, Ολοκλήρωση των ραβδώσεων στα συμπληρώματα ενός κίονα (SANI) 4ος) του προνάου, Αποκατάσταση τμήματος της φατνωματικής οροφής οπισθονάου.

ΤΕΙΧΗ:

Περιλαμβάνονται: Αποκατάσταση του Τείχους στην περιοχή της ΝΑ γωνίας της Ακρόπολης, Αποκατάσταση του Τείχους στην περιοχή Β15,

Ενόργανη παρακολούθηση.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ:

Παρθενώνας: Εργασίες συντήρησης στις επιφάνειες 200 περίπου λίθων του δυτικού, του βόρειου και του νότιου τοίχου του σηκού.

Τείχη: Εργασίες συντήρησης στη ΝΑ γωνία και στην εσωτερική παρειά του βόρειου Τείχους στην περιοχή Β14.

Προπύλαια: Σωστικές και συστηματικές επεμβάσεις στην εσωτερική όψη στον ανατολικό, βόρειο και δυτικό τοίχο της Πινακοθήκης.

Ερέχθειο: Σωστικές και συστηματικές επεμβάσεις σε τρεις κίονες της βόρειας πρόστασης. Εργασίες σωστικού χαρακτήρα για την μεταφορά πώρινων αρχιτεκτονικών μελών του αρχαίου ναού και υποστήριξη συγκολλήσεων θραυσμάτων αρχιτεκτονικών μελών.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΣΠΑΡΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ:

Διαχείριση αρχιτεκτονικών μελών, λιθοσωρών, θραυσμάτων κ.α., βορείως του παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως – Τεκμηρίωση /διευθέτηση 600 μελών από το λιθοσωρό του Αρρηφορίου και στην περιοχή ΒΔ του Ερεχθείου.

Διευθέτηση συγκεκριμένων αρχιτεκτονικών συνόλων με αντίγραφα ενεπίγραφων στηλών και μελών από τα βάθρα αναθημάτων της Ακρόπολης, στην περιοχή της Χαλκοθήκης.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ.

Πρόδρομες εργασίες για τη διαμόρφωση της δυτικής προσπέλασης της Ακρόπολης.

ΕΡΕΥΝΑ – ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

- Εκπόνηση στατικής μελέτης ενίσχυσης κιόνων οπισθόναου Παρθενώνα. •Διερεύνηση Τείχους για εντοπισμό και αποτοίχιση θραυσμάτων λίθων του Παρθενώνα.

- Εμπλουτισμός- ενημέρωση της βάσης δεδομένων- Συστηματική καταχώρηση τεκμηρίων.

- Ψηφιακές εφαρμογές προβολής των μνημείων. •Κινηματογραφήσεις των έργων.

- Εκδόσεις ψηφιακές και έντυπες για τις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης στα μνημεία της Ακρόπολης.

- Ενημερωτικές πινακίδες για το έργο.

- Εκπαιδευτικές δράσεις: Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικής σελίδας, ελουτισμός και ανανέωση των εκπαιδευτικών μουσειοσκευών, εκδόσεις και επανεκτυπώσεις εκπαιδευτικών εντύπων

Επιπλέον, προβλέπονται:

- Φωτογραμμετρικές αποτυπώσεις/Ψηφιακή τεκμηρίωση (SANI) Υποέργο 2).

- Στερέωση βραχώδους υποβάθρου (SANI) Υποέργο 3).

- Διαμόρφωση προσβάσεων επισκεπτών (SANI) Υποέργο 4)

- Προμήθεια –εγκατάσταση γερανογέφυρας ΝΑ γωνίας Τείχους (SANI) Υποέργο 5).

- Προμήθεια ικριωμάτων ειδικού τύπου (SANI) Υποέργο 6).

- Προμήθεια Πωρολίθου (SANI) Υποέργο 7).

- Προμήθεια φρακτών ανάσχεσης (SANI) Υποέργο 8)

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ταμείο Ανάκαμψης, Ακρόπολη
SHARE:

24Media Network