Η τύχη ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ στις διαπραγματεύσεις τρόικας – Στουρνάρα

Η τύχη ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ στις διαπραγματεύσεις τρόικας – Στουρνάρα
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Στην πρώτη "γραμμή" των διαπραγματεύσεων ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και χρέη δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Το μεσημέρι το πρώτο ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα

Στην πρώτη κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τους επικεφαλής της τρόικας θα κυριαρχήσει το μέλλον των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και τα χρέη του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Στις 15:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα βρίσκονται από τις 17 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, “ξεσκονίζοντας” τις δεσμεύσεις των υπουργείων και επισημαίνοντας τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται.

Οι επικεφαλής της τρόικα θα παραμείνουν στην Αθήνα έως τις 10 Οκτωβρίου περίπου, καθώς μετά ακολουθεί η ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η συνεδρίαση του Eurogroup.

Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στα τέλη Οκτωβρίου, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων να τοποθετείται στα τέλη Δεκεμβρίου. Την περίοδο εκείνη προγραμματίζεται νέα γενική απεργία.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αλλά και η αποτίμηση του προγράμματος θα κρίνει εν πολλοίς, την πορεία της Ελλάδας, καθώς εξ αυτών εξαρτάται τόσο το ύψος του χρηματοδοτικού κενού για το 2015 – 2016 όσο και ο καθορισμός του νέου πακέτου βοήθειας για το 2014.

Η τρόικα στο ΥΠΟΙΚ αναμένεται να εξετάσει την πορεία υλοποίησης των τεσσάρων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οι αμυντικές βιομηχανίες και η ΛΑΡΚΟ, οι οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ο κώδικας δικηγόρων, καθώς και ζητήματα διαθεσιμότητας θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων που ξεκινούν στις 15:00 το μεσημέρι με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Η βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα συζητηθούν στο τρίτο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο κ. Στουρνάρας αισιοδοξεί πως φέτος θα υπάρξει, έστω και μικρό, πλεόνασμα.

Πηγή: bankingnews.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα