Υπ. Οικονομικών: Ρυθμίσεις για τους αιγιαλούς σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία

Υπ. Οικονομικών: Ρυθμίσεις για τους αιγιαλούς σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία
Καλοκαίρι σε παραλίες της Αθήνας AP

Σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα δοθεί και για τη φετινή χρονιά και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ρυθμίσεις για τα ξενοδοχεία και τη χρήση αιγιαλού προωθούνται με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, διατηρείται σε ισχύ η εξαιρετική ρύθμιση που ίσχυσε το έτος 2020, ως απόρροια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης λόγω της παρατεταμένης πανδημίας και έπληξε το σύνολο της εθνικής οικονομίας, ιδίως δε τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις που ασκούν συναφείς με αυτόν δραστηριότητες.

Ειδικότερα προβλέπεται, ότι η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα δοθεί και για τη φετινή χρονιά και αυστηρώς μέχρι τις 31/10/2021, όχι μόνο σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως ήδη προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, για λόγους αμιγώς οικονομικής ενίσχυσης των τουριστικών αυτών επιχειρήσεων. Ισχύουν βέβαια οι περιορισμοί που ισχύουν για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, αποκλειστικά για το 2021, λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, θεσπίζεται αύξηση του ποσοστού υπέρ του Ο.Τ.Α. επί του ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από 60 % σε 70 % με παράλληλη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από 40% σε 30%. Ορίζεται, επίσης, ότι το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος, ειδικά για το έτος 2021, θα ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί του αρχικώς υπολογισθέντος ανταλλάγματος. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την αναψυχή και την εστίαση να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσχέρειες που επέφερε η πανδημία.

Με άλλη διάταξη δίδεται χρονική παράταση κατά ένα χρόνο, ώστε για προσχώσεις και τεχνικά έργα προστασίας από τη θαλάσσια διάβρωση και έργα που εξυπηρετούν σκοπούς κοινωφελείς ή προστασίας του περιβάλλοντος, ναυταθλητικούς, ερευνητικούς, ύδρευσης, αποχέτευσης, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς κ.λπ., τα οποία κατασκευάστηκαν μέχρι τις 28/7/2011 στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης, να μπορεί να υποβληθεί πλήρης αίτηση, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν παραχώρηση χρήσης με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών.

Για την τεκμηρίωση των ρυθμίσεων αυτών προβάλλεται το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που υφίσταται από τον Μάρτιο του 2020 και του συνεπακόλουθου περιορισμού των μετακινήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφενός είναι δυσχερής η αναζήτηση και εύρεση των απαιτούμενων στοιχείων, καθώς και η σύνταξη των απαραίτητων μελετών (τοπογραφικών, λιμενικών, στατικών, περιβαλλοντικών, κ.λπ.) και αφετέρου υπάρχει δυσκολία από τους συναρμόδιους φορείς για την έκδοση των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων και από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες για την έγκαιρη επεξεργασία της πληρότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα