Κ.Χατζηδάκης: “Ντεμπούτο” στο Eurogroup για πλεονάσματα και Σύμφωνο Σταθερότητας

Κ.Χατζηδάκης: “Ντεμπούτο” στο Eurogroup για πλεονάσματα και Σύμφωνο Σταθερότητας
Κωστής Χατζηδάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Με βάση, την πρόταση που έχει καταθέσει η Κομισιόν προβλέπεται ένα αυστηρό πλαίσιο για την πορεία αύξησης των δαπανών για χώρες με υψηλό δείκτη χρέους.

Σήμερα και αύριο στο Eurogroup και το Ecofin θα βρεθούν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και ο επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού για να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, και στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, που θα αποτελέσουν τον “μπούσουλα”, για τα επόμενα χρόνια, για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και την πορεία απομείωσης του χρέους.

Στο φόντο αυτό η Ελληνική ομάδα θα καταθέσει τη δική της πρόταση έχοντας φροντίσει, ήδη, να στείλει τα σχετικά διαπιστευτήρια. “Μας ενδιαφέρει η δημοσιονομική ισορροπία και η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Δεν ήρθαμε ως Άι- Βασίληδες” είχε τονίσει την περασμένη Τρίτη κατά την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης 1,1 δισεκ. ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι “δεν υπάρχει πολιτικός που να μη θέλει να γίνει ευχάριστος, αλλά το θέμα είναι να είσαι ευχάριστος σε μόνιμη βάση. Θα προχωρήσουμε το πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας”.

Είναι προφανές ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο έναντι τόσο της Κομισιόν, όσο και των “σκληρών” της ΕΕ, που ήδη έχουν περάσει την κεντρική γραμμή, που δεν είναι άλλη, από το πέρας των οριζόντων μέτρων στήριξης που έχουν απομείνει, όπως π.χ. οι ενεργειακές επιδοτήσεις και την υιοθέτηση μιας σφιχτής διαχείρισης στα έσοδα και τις δαπάνες, ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική ισορροπία και η επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς .

Προφανώς, το νέο αυτό σκηνικό, αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, κι όχι μόνο, που καλείται το επόμενο διάστημα να ισορροπήσει, ανάμεσα στην ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και στη διασφάλιση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι εφόσον οι συζητήσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν ολοκληρωθούν, μέχρι το φθινόπωρο, είναι ανοιχτό, όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών, το 2024 να μην είναι ένα μεταβατικό έτος αλλά να ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες του παρελθόντος.

Έτσι, με βάση το Μεσοπρόθεσμο 2023-2026, που κατατέθηκε τον Απρίλιο στην Κομισιόν, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα αναθεωρήθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ για το 2023 από 0,7% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό για να ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% το 2026. Αντίστοιχα, το χρέος της γενικής κυβέρνησης, με βάση τις σχετικές δεσμεύσεις, αναμένεται να μειωθεί σε 162,6% του ΑΕΠ το 2023, 150,8% το 2024, 142,6% το 2025 και 135,2% το 2026. Δεσμεύσεις, που ήδη, επανέλαβε η πολιτική ηγεσία κατά την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων, πριν λίγες μέρες.

Το πλαίσιο

Πάντως, με βάση, την πρόταση που έχει καταθέσει η Κομισιόν προβλέπεται ένα αυστηρό πλαίσιο για την πορεία αύξησης των δαπανών για χώρες με υψηλό δείκτη χρέους. Δηλαδή, τονίζεται ότι η ετήσια αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν θα ξεπερνά το 2,6%, πράγμα που σημαίνει ότι στη χώρα μας θα κινείται αυστηρά στα 2,6-2,7 δισ. ευρώ στο θέμα των παροχών καθώς το συνολικό ύψος των πρωτογενών δαπανών αγγίζει τα 106 δις. ευρώ, πράγμα που μειώνει τον διασκελισμό για αυξημένες φοροελαφρύνσεις.

Βέβαια, δίνεται δυνατότητα για νέες παρεμβάσεις, εφόσον υπάρχουν αντίστοιχες αλλαγές στο μείγμα των φόρων, ενώ προβλέπεται η άρση οριζόντων κανόνων για τα κράτη – μέλη και η θέσπιση διμερών συμφωνιών μεταξύ Βρυξελλών και κρατών – μελών, έτσι ώστε οι προϋπολογισμοί να οδηγούν σε καθοδική τροχιά το χρέος τους. Αν οι δείκτες υποδηλώνουν βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, τότε τα κράτη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή για μειώσεις φόρων, κοινωνικές ενισχύσεις κ.α.

Οι προϋπολογισμοί

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, το Eurogroup θα καταγράψει και πάλι ένα πλαίσιο συστάσεων προς κάθε κατεύθυνση για δημοσιονομική πειθαρχία εν όψει ενόψει της έναρξης της διαδικασίας κατάρτισης των προϋπολογισμών του επόμενου έτους από τα κράτη – μέλη. Τα προσχέδια θα σταλούν τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες

Τα “στρατόπεδα”

Στο φόντο, πάντως, της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, τα “στρατόπεδα” έχουν πάρει θέσεις. Οι βόρειες χώρες, 11 τον αριθμό, μάλιστα, με επικεφαλής τη Γερμανία, δημοσιοποίησαν επιστολή των υπουργών οικονομικών τους, επιμένοντας σε αυστηρή γραμμή λιτότητας.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή τους, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Δανίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και του Λουξεμβούργου, τόνισαν -ενόψει της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας- ότι η ΕΕ δεν μπορεί “να επιτρέψει στα επίπεδα του χρέους να αυξάνονται από κρίση σε κρίση”. Το αίτημα των 11 χωρών είναι να εισαχθούν “ποσοτικά κριτήρια που θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη” και προειδοποιούν ότι “δεν μπορούμε καν να καταλήξουμε σε καταστάσεις στις οποίες μελλοντικές προκλήσεις θα χρησιμοποιούνται για την καθυστέρηση ή την αναβολή των δημοσιονομικών προσαρμογών, που είναι απαραίτητες”.

Στον αντίποδα οι νότιοι ζητούν περισσότερες “δημοσιονομικές” ανάσες” ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη αλλά και οι στόχοι για την πράσινη μετάβαση αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ, όπως και η διαδικασία “αμυντικής θωράκισης” ένεκα και της ρωσο -ουκρανικής κρίσης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα