Kαλούν δημότες να πληρώσουν χρέη που είχαν 'παγώσει' εδώ και χρόνια

Kαλούν δημότες να πληρώσουν χρέη που είχαν 'παγώσει' εδώ και χρόνια

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ανάγκασε το Δήμο Πειραιά στείλει ειδοποιητήρια για να εισπράξει αναδρομικές οφειλές δημοτών. Διαβάστε την απόφαση και πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι

Ένα μεγάλο ζήτημα με πολλές αυτοδιοικητικές προεκτάσεις αναδείχθηκε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Εδώ και χρόνια, πολλοί δήμαρχοι συνήθιζαν να κρύβουν υποχρεώσεις δημοτών «μέσα στα συρτάρια» για ψηφοθηρικούς λόγους, όμως την «τακτική» αυτή πήραν -έστω και αργά- μυρωδιά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και πλέον ζητούν τα “ρέστα”, όχι μόνο από τους τωρινούς δημάρχους αλλά και από τους ίδιους τους δημότες!

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ανάγκασε το Δήμο Πειραιά στείλει ειδοποιητήρια για να εισπράξει αναδρομικές οφειλές δημοτών. Το θέμα ήρθε σε δυο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Kάτοικοι των Καμινίων σε κατάσταση απόγνωσης προσκόμισαν χρηματικά εντάλματα με τα οποία η οικονομική υπηρεσία του δήμου τους ζητούσε να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ ο καθένας, επειδή στη γειτονιά τους, πριν από 15 χρόνια, ένα παλιό εργοστάσιο απαλλοτριώθηκε και έγινε πάρκο! Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον νόμο, όταν γίνεται ένα έργο και παίρνει αξία μία περιοχή, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών της γειτονιάς επιβαρύνονται με ένα τέλος, επειδή παίρνει προστιθέμενη αξία το ακίνητό τους. Ο τότε δήμαρχος είχε… σκεπάσει το θέμα και δεν είχε ζητήσει τα χρήματα αυτά από τους κατοίκους της περιοχής. Το ίδιο και ο επόμενος… και ο επόμενος… Ωστόσο, οι οφειλές αυτές συνέχιζαν να καταγράφονται στους καταλόγους του Δήμου. Συσσωρεύτηκαν, έμπαιναν κάθε τόσο πρόστιμα και προσαυξήσεις και το ποσό της οφειλής διογκώθηκε με αποτέλεσμα, τώρα που στάλθηκαν τα ειδοποιητήρια λόγω Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι κάτοικοι να κοντέψουν να πάθουν εγκεφαλικό!

Για όλα τα παραπάνω, ο δήμαρχος Γ. Μώραλης, κατηγόρησε τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Πειραιά, ότι τα γνώριζαν αλλά προτίμησαν να τα κρύψουν κάτω από το χαλί για να μη δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους.

Ζητούν νομοθετική ρύθμιση

Όπως τονίστηκε στο συμβούλιο, για να λυθεί το πρόβλημα, ο μόνος δρόμος είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Μάλιστα, την Τετάρτη το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος το οποίο αναφέρει:

Το Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω και της παρούσας οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, προτείνει:

Τη διαγραφή των ήδη βεβαιωμένων μέχρι σήμερα οφειλών σε παρόδιους ιδιοκτήτες ακινήτων κατά πλήρες κεφάλαιο και προσαυξήσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.5269/31 και όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα, που προβλέπουν την καταβολή αποζημίωσης, λόγω προσκύρωσης ή ρυμοτομίας σε παρόδιους υπόχρεους ιδιοκτήτες, οι οποίοι επωφελούνται από την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται στην καταβολή στον οικείο Δήμο ποσού το οποίο ο Δήμος κατέβαλε για λογαριασμό τους σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις.

Την κατάργηση, με αναδρομική ισχύ, των διατάξεων του Ν.5269/31 σε ότι  ρυθμίζει  σε οφειλές παρόδιων ιδιοκτητών όπως ισχύουν σήμερα.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς καθώς επίσης και στην ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ.

Διαβάστε περισσότερα στην aftodioikisi.gr:

* Δημοτικός σύμβουλος «μπλοκάρει» ολόκληρο ΤΡΑΜ

* Το δημαρχείο που έγινε… πάρκινγκ (φωτο)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αυτοδιοίκηση
SHARE:

24Media Network