Κλιμακώνουν τις πιέσεις για νέα δέσμη προαπαιτούμενων οι δανειστές

Κλιμακώνουν τις πιέσεις για νέα δέσμη προαπαιτούμενων οι δανειστές
ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ// Στη φωτογραφία Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Στον πυρετό της διαπραγμάτευσης η Αθήνα με θέματα φορολόγησης, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις. Στο τραπέζι των συζητήσεων Ελλάδας - θεσμών όλα τα ακανθώδη ζητήματα

Ζητήματα φορολογίας θα κυριαρχήσουν κατά την τρέχουσα εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς η κλεψύδρα του χρόνου έχει γυρίσει ανάποδα σε βάρος της Αθήνας, με την έλευση του Αυγούστου.

Μετά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του σαββατοκύριακου, Ελλάδα και δανειστές εισέρχονται στην τελική ευθεία της μεγάλης μάχης, καθώς από εδώ και στο εξής απαιτείται   όσον το δυνατόν μεγαλύτερη εξειδίκευση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, αλλά και σταδιακό κλείσιμο σειράς θεμάτων, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι εκκρεμότητες.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν τα επόμενα 24ωρα στο μικροσκόπιό τους κάθε πτυχή της φορολογίας, απαιτώντας νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για το 2016 – στην οποία πρόκειται να ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης – οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών και στον ΕΝΦΙΑ, καθώς και η μείωση του ακατάσχετου ορίου.

Πέραν της φορολόγησης, αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για τον νέο ρόλο του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αλλά και για το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Οι συζητήσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τους ξένους τεχνοκράτες να αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τις πιέσεις τους προς την Αθήνα, θέτοντας ευθέως θέμα λήψης νέων προαπαιτούμενων.

Κατά τις πληροφορίες, η νέα δέσμη των προαπαιτούμενων θα περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδυνάμων, την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των προνομιούχων δικαιούχων έως τον Μάρτιο, νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και απελευθέρωση αγορών.

Στον κλάδο των αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές θέτουν ως προϋπόθεση την πώληση τουλάχιστον του 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ ως τον Οκτώβριο, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Η Αθήνα προσδοκά στην εκταμίευση δόσης 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10 δισ. ευρώ θα προορίζονται για τις τράπεζες, 5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες και να τονωθεί η αγορά, ενώ 7,16 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν για την εξόφληση του πρώτου δανείου – γέφυρα και 3,2 δισ. ευρώ για το ομόλογο της ΕΚΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα