Κορονοϊός: Στα 800 ευρώ η αποζημίωση εργαζομένων των οποίων ανεστάλη η σύμβαση

Κορονοϊός: Στα 800 ευρώ η αποζημίωση εργαζομένων των οποίων ανεστάλη η σύμβαση
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Δεν θα ενισχυθούν εργοδότες που θα κάνουν αναίτιες απολύσεις.

Μέτρα ύψους δύο δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, ενός δισ. για τα νοικοκυριά καθώς και 1,8 δισ. από το πακέτο στήριξης που εξήγγειλε η ΕΕ ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, στην προσπάθεια ανάσχεσης των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις υπουργοί σημείωσαν ότι δεν θα ενισχυθούν επιχειρήσεις, που αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα προχωρήσουν σε αναίτιες απολύσεις ή δεν θα σεβαστούν την εργατική νομοθεσία.

Στα 800 ευρώ θα ανέλθει, τελικώς, η αποζημίωση προς τους πολίτες των οποίων ανεστάλη η σύμβαση λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

Όπως επί λέξει είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξη Τύπου όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ.

Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος περίπου, στα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Εξάλλου, συνέχισε, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες, σημείωσε ο υπουργός.

Ειδικότερα, στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας περιλαμβάνονται:

1. Η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων γα τέσσερις μήνες (έως το τέλος Ιουλίου). Στην αναστολή αυτή περιλαμβάνονται ΦΠΑ, άμεσοι φόροι, ρυθμίσεις και βεβαιωμένες οφειλέ

2. Αναστολή πληρωμών των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τρεις μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Η αναστολή αφορά όσες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω της επιδημίας και όσες είχαν σημαντική μείωση του τζίρου τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Οικονομικών «η περίμετρος είναι 220.000 επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα και 100.000 που πήττονται έμμεσα»

3. Το νέο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποίας θα υπάρξει μια δανειοδότηση των επιχειρήσεων με χαμηλό επιτόκιο που θα επιστραφεί όταν περάσει η κρίση. Μέσω αυτού του μέτρου θα δοθεί 1 δισ. ευρώ και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν ζημιές από την επιδημία του κορονοϊού.

4. Την καταβολή αποζημίωσης 800 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, για τους οποίους αναστέλεται η σύμβαση εργασίας λόγω της επιδημίας.Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους και έχει κόστος 450 εκατ. ευρώ. Μαζί θα καλύπτονται και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη με κόστος 400 εκατ. ευρώ. Το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

5. Την καταβολή αποζημίωσης 800 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους που έχουν μείωση του τζίρου τους. Θα καταβληθεί στις αρχές Απριλίου

6. Την άμεση διάθεση 1,8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο για τον κορονοϊό.Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν κυρίως ως εγγυοδοσία μέσω της ΕΤΕΠ της Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας και άλλων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την παροχή ρεσυτότητας και κεφαλαίου κίνησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

7. Τη μείωση στο 6% από 24% σε προϊόντα προστασίας από τον κορονοϊό (μάσκες, γάντια, σαπούνι, αιθυλική αλκοόλη, προστατευτικές φόρμες κ.ά.)

8. Τη διευκόλυνση τόσο των επιχειρήσεων σε ότι αφορά στην επαγγελματική τους στέγη όσο και των εργαζόμενων τους όσον αφορά στην πρώτη κατοικία τους να πληρώνουν το 60% του ενοικίου τους. Αντιστοίχως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έχουν ως αντιστάθμισμα την αναβολή φορολογικών τους υποχρεώσεων.

9. Την προώθηση της εξόφλησης όλων των ληξιπρόθεσμών οφειλών προς τους πολίτες. Όπως είπε ο υπουργός Οκονομικών «από τις 25 Φεβρουαρίου έως σήμερα έχουν αποπληρωθεί σε ιδιώτες 215 εκατ. ευρώ»

10. Την αναστολή της πληρωμής των δόσεων δανείων για επιχειρήσεις για έξι μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα υπάρχει πίεση για ανάγκη διευκόλυνσης και στα φυσικά πρόσωπα και παραινέσεις για παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

11. Την απαγόρευση από την αρχή κεφαλαιαγοράς των ανοιχτών πωλήσεων (short selling)

Τέλος ο  υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα είναι ίδιος με του 2019, καθώς αναστέλλεται η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα εμπορικές.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα