Κορονοϊός: Συνάντηση Στουρνάρα με τραπεζίτες

Οι τράπεζες
Οι τράπεζες EUROKINISSI

Η κατάσταση σε τράπεζες και οικονομία αλλά και τα πρώτα μέτρα θωράκισης, απασχόλησαν την συνάντηση που είχε ο Διοικητής της ΤτΕ με τις διοικήσεις των τραπεζών.

 Σε μια πρώτη πλήρη χαρτογράφηση των συνεπειών του κορονοϊού στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και την οικονομία συνολικά αλλά και στον σχεδιασμό των πρώτων μέτρων θωράκισης που θα πρέπει να τεθούν σε άμεσα σε εφαρμογή, προχώρησαν λίγο νωρίτερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, έγινε μια πρώτη αποτίμηση των χθεσινών αποφάσεων της ΕΚΤ και εξετάστηκαν οι δυνατότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το πιστωτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν πρόβλημα ρευστότητας και άρα η χρηματοδότηση των λεγόμενων «καλών» πελατών θα συνεχιστεί κανονικά. Ωστόσο αναγνωρίζοντας ότι οι συνέπειες του κορονοϊού θα είναι σημαντικές σε βάθος χρόνο, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προετοιμάσουν τα πρώτα μέτρα αντίδρασης.

Κατά την διάρκεια συνάντησης που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες o Κεντρικός Τραπεζίτης και oi διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ανάλυσαν τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ και αναζήτησαν τρόπους αξιοποίησης και προσαρμογής των μέτρων του SSM στην ελληνική οικονομία.

Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι η υλοποίηση των σχεδιασμών τους σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων, την πορεία των τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του project «Ηρακλής», αλλά και η δημιουργία νέων κόκκινων οφειλών εξαιτίας των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Τα πρώτα μέτρα αντίδρασης

Συγκεκριμένα τόσο κατά τη χθεσινή συνάντηση των τραπεζιτών με το οικονομικό επιτελείο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στην σημερινή με την Διοικητή της ΤτΕ έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει στο Eurogroup της Δευτέρας δίμηνη παράταση για το καθεστώς προστασίας της κατοικίας που λήγει στο τέλος Απριλίου.

Παράλληλα τα τραπεζικά επιτελεία επεξεργάζονται, για τις περιπτώσεις εκείνων των πελατών που δεν θα μπορέσουν να αντοπικρίνονται για αντικειμενικούς λόγους με συνέπεια στις δανειακές τους υποχρεώσεις, να υπάρξει μια άτυπη παράταση – πάγωμα που θα επιτρέπει την μετάθεση πληρωμών με βάση πάντα τις ανάγκες που θα προκληθούν και το μέγεθος των συνεπειών του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα σχέδια προβλέπουν ότι το πάγων των δόσεων σε στεγαστικά, επιχειρηματικά και ίσως καταναλωτικά δάνεια δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες.

Είναι προφανές ότι παρόμοιες συναντήσεις των τραπεζιτών με το οικονομικό επιτελείο και την ΤτΕ αναμένεται να συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα.

 Σταϊκούρας: επαφές με τράπεζες για τόνωση της ρευστότητας

Λίγο νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έκανε σαφές ότι θα είναι συνεχείς οι επαφές με τις τράπεζες για την τόνωση της ρευστότητας, διευκρινίζοντας ότι χθες και σήμερα, γι’ αυτό το σκοπό, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Βασική προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να υποστηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτου μεγέθους επιχείρησης. Οι τράπεζες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, θα εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες μέσω των υποκαταστημάτων τους και ζήτησε από τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-banking για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Στουρνάρα 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα νωρίς σήμερα το πρωί. Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, συζητήθηκε το πακέτο νομισματικής πολιτικής και οι αλλαγές στα θεσμικά μέτρα εποπτείας που ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα επωφεληθεί η ελληνική οικονομία από αυτά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες, ΕΚΤ, Κορονοϊός, Στουρνάρας, Μητσοτάκης, Χρήστος Σταϊκούρας
SHARE: