Κορονοϊός: Το ΔΝΤ προειδοποιεί για παγκόσμια ύφεση χειρότερη από του 2008

Βρετανοί πολίτες με μάσκες στο Λονδίνο
Βρετανοί πολίτες με μάσκες στο Λονδίνο AP

H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της G20, προειδοποίησε πως η παγκόσμια ύφεση εξαιτίας του κορονοϊού μπορεί να είναι χειρότερη από εκείνη του 2008.

Η παγκόσμια ύφεση, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, θα μπορούσε να είναι χειρότερη από εκείνη που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της G20.

Στην ανακοίνωσή της, η Γκεοργκίεβα αναφέρει ότι προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες ότι οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης είναι "αρνητικές" για το 2020 και ότι θα πρέπει να αναμένεται "μια ύφεση τουλάχιστον εξίσου σοβαρή, αν όχι και χειρότερη" με εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ADVERTISING

Το 2009 το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η μείωση ήταν 3,16% και στις χώρες της ευρωζώνης 4,08%.

"Όμως αναμένουμε μια ανάκαμψη το 2021", πρόσθεσε, δίνοντας μια πιο αισιόδοξη νότα. Σε κάθε περίπτωση, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος "είναι πρωταρχικής σημασίας να δώσουμε προτεραιότητα στα μέτρα απομόνωσης και στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας" σε όλον τον κόσμο, τόνισε. "Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι και θα είναι σοβαρές, όμως όσο πιο γρήγορα σταματήσουμε τον ιό, τόσο πιο γρήγορη και ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη", εκτίμησε.

Η πανδημία ανάγκασε πολλές χώρες να λάβουν δρακόντεια μέτρα –διακοπή αεροπορικών συνδέσεων, κλείσιμο καταστημάτων, μπαρ και εστιατορίων και απαγόρευση κυκλοφορίας– επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο.

Πλήρης στήριξη στα έκτακτα μέτρα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε εξάλλου ότι στηρίζει πλήρως τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει πολλές χώρες για να στηρίξουν τα συστήματα υγείας και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Η Γκεοργκίεβα προέτρεψε να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, εκτιμώντας ότι οι προηγμένες οικονομίες "είναι σε καλύτερη θέση" για να απαντήσουν στη κρίση, ενώ πολλές αναδυόμενες ή φτωχές χώρες "αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις". Όπως είπε, από την αρχή της κρίσης οι επενδυτές απέσυραν 83 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που συνιστά "τη μεγαλύτερη έξοδο κεφαλαίων που έχει καταγραφεί ποτέ".

Το Ταμείο δηλώνει "έτοιμο να αναπτύξει όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητές του", δηλαδή περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, την ώρα που περίπου 80 από τις 189 χώρες μέλη του ζητούν την οικονομική στήριξή του. Η Γκεοργκίεβα διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς ώστε να δοθεί "μια συντονισμένη απάντηση".

Στη δική της ανακοίνωση, η Παγκόσμια Τράπεζα υπενθύμισε ότι ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση. "Ετοιμάζουμε επίσης προγράμματα σε 49 χώρες και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για 16 από αυτά εντός της εβδομάδας", είπε ο πρόεδρός της, Ντέιβιντ Μάλπας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, ΔΝΤ
SHARE:

24Media Network