Κούρεμα 50% για κόκκινα δάνεια μέσω χρηματοδότησης από εταιρείες εκτός τραπεζών

Κούρεμα 50% για κόκκινα δάνεια μέσω χρηματοδότησης από εταιρείες εκτός τραπεζών
iStock

Έρχεται δυνατότητα χρηματοδότηση σε κόκκινους δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) από τρίτες εταιρείες (όχι από τράπεζες), με στόχο την εξυγίανση του δανείου σε συνδυασμό με μεγάλο κούρεμα της οφειλής.

Ένα νέο εργαλείο, η χρήση του οποίου θα προσφέρει στους δανειολήπτες κούρεμα του κόκκινου δανείου τους μέχρι και 50% επί της οφειλής, ετοιμάζονται να ρίξουν άμεσα στην αγορά οι εταιρείες διαχείρισης.

Πρόκειται για το εργαλείο του discount pay off (DPO) μέσω του οποίου θα παρέχεται χρηματοδότηση σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, των οποίων τα δάνεια έχουν πωληθεί σε funds αλλά είναι βιώσιμα, από τρίτες εταιρείες (όχι από τις τράπεζες), με στόχο την εξυγίανση του δανείου σε συνδυασμό με μεγάλο κούρεμα της οφειλής.

Όπως εξηγούν έμπειρα στελέχη της αγοράς το εργαλείο του discount pay off λειτουργεί ως εξής: ένας δανειολήπτης με δάνειο το οποίο έχει τιτλοποιηθεί και το παρακολουθεί μία εκ των εταιρειών διαχείρισης θα έχει τη δυνατότητα, υπό τον αυστηρό όρο ότι δεν θα είναι επιλέξιμος για χρηματοδότηση από τράπεζα (σ.σ. εξαιτίας της εισοδηματικής και οικονομικής του κατάστασης), να έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία διαχείρισης, με στόχο την αποπληρωμή με κούρεμα έως 50%. Για να επιτύχει το εν λόγω κούρεμα θα χρειαστεί χρηματοδότηση, την οποία θα λάβει από εξειδικευμένες πλατφόρμες και εταιρείες finance, οι οποίες δεν λειτουργούν με τα αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια των τραπεζών.

Οι εν λόγω εταιρείες θα συνεργάζονται με τις εταιρείες διαχείρισης. Αφού, λοιπόν, ο δανειολήπτης συμφωνήσει με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων το ύψος του κουρέματος, εν συνεχεία θα αιτηθεί στις ειδικές πλατφόρμες χρηματοδότησης, θα λάβει το ποσό και θα αποπληρώσει το δάνειο. Βέβαια, με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσει να χρωστάει στις εξειδικευμένες εταιρείες finance, λιγότερα, όμως, (σ.σ. έως και 50%) σε σχέση με την αρχική οφειλή του δανείου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εξειδικευμένες πλατφόρμες θα χρηματοδοτούν και θα δίνουν το νέο δάνειο για διαχείριση στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Σημειώνεται ότι για την ανάγκη χρηματοδότησης της συγκεκριμένης κατηγορίας δανειοληπτών από τρίτες εταιρείες μίλησε πρόσφατα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης. Η σύσταση των τρίτων εταιρειών ειδικού σκοπού έχει λάβει το «πράσινο φως» τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την εποπτική Αρχή εν προκειμένω της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (55Μ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και αυτό διότι με το άνοιγμα της χρηματοδότησης δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), οι οποίοι δεν ανήκουν αποκλειστικά στους ευάλωτους αλλά είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, θα μπορέσουν να εξυγιανθούν οδηγώντας κατ’ επέκταση στη μείωση του βουνού των κόκκινων δανείων που έχουν φύγει μεν από τις τράπεζες ωστόσο βρίσκονται στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Οι εν λόγω δανειολήπτες δεν έχουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες καθώς το δάνειο τους έχει ρυθμιστεί, πωληθεί και πλέον βρίσκονται στις λίστες του Τειρεσία και ως εκ τούτου δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια για τραπεζική χρηματοδότηση που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή, όπως εξηγούν εξιδεικευμένα στελέχη της αγοράς, η πλειονότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι απαιτήσεις των οποίων είτε τιτλοποιήθηκαν είτε πωλήθηκαν, μεταβιβάστηκε από τις τράπεζες σε funds ή SPV τιτλοποιήσεων με βαθύ κούρεμα σε σχέση με την ονομαστική απαίτηση. Υπάρχουν, επομένως περιθώρια από την πλευρά του κατόχου της απαίτησης να συμφωνήσει σε μερική διαγραφή απαίτησης ( κούρεμα οφειλής), ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οριστικού διακανονισμού με εφάπαξ εξόφληση.

Από την doValue οι πρώτες συναλλαγές

Η συγκεκριμένη αγορά είναι πλέον ώριμη καθώς έχουν ήδη συσταθεί και οι πρώτες εταιρείες που θα παρέχουν τις συγκεκριμένες μορφές χρηματοδότησης. Ήδη οι πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα αναφέρουν ότι θέση στην συγκεκριμένη αγορά έχει σπεύσει να πάρει η Εθνική Τράπεζα που έχει συστήσει την αρμόδια εταιρεία σε συνεργασία με την Fortress και μάλιστα βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασία με την μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία διαχείρισης την doValue. Σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους και άλλες παρόμοιες εταιρείες με τις πρώτες συναλλαγές να θεωρούνται θέμα χρόνου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα