Κούρεμα κόκκινων δανείων από τις Εταιρείες Διαχείρισης

Κούρεμα κόκκινων δανείων από τις Εταιρείες Διαχείρισης
Κόκκινα δάνεια Shutterstock

Επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τις τράπεζες οι Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων, προσφέρουν ιδιαίτερα συμφέρουσες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες. Όλες οι δυνατότητες ρύθμισης.

Στρατηγική προσαρμοσμένη στις συνθήκες της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού έχουν χαράξει τους τελευταίους μήνες οι Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων και δείχνοντας μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τις τράπεζες προσφέρουν σε αρκετούς δανειολήπτες συμφέρουσες ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν ακόμη και άφεση χρέους.

Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα οι Εταιρείες Διαχείρισης το 2020 προχώρησαν σε περισσότερες από 75.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών. Ταυτόχρονα, επεξεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων ένα μεγάλο πλήθος ρυθμίσεων για δάνεια που παραμένουν εντός τραπεζικών ισολογισμών, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα συμφέρουσες για τους δανειολήπτες, καθώς όπως αποδεικνύεται οι εταιρείες διαχείρισης παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευελιξία στην παροχή λύσεων που προσφέρουν.

Οι δυνατότητες ρύθμισης

Μάλιστα από τον περασμένο Μάρτιο, μετά και το ξέσπασμα της πανδημίας, προχώρησαν και σε μέτρα ανακούφισης δανειοληπτών που είχαν ήδη κάνει ρυθμίσεις, με αναστολή των δόσεων στα δάνεια ιδιωτών και αναστολή πληρωμής κεφαλαίου στα δάνεια επιχειρήσεων για εκείνους που ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους πριν από την πανδημία του COVID 19.

Ειδικά για το κομμάτι των δανείων με εξασφάλιση, στεγαστικών δανείων, αλλά και επιχειρηματικών, υπάρχει ένα μπουκέτο ρυθμίσεων το οποίο παρέχει δυνατότητα αποπληρωμής ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και τελικά να μη χάσει το σπίτι του ή το περιουσιακό στοιχείο που αποτελεί την εξασφάλιση.

Έτσι, ανάμεσα στις ρυθμίσεις που παρέχονται είναι:

•η αναστολή καταβολής της δόσης δανείου για ορισμένο χρονικό διάστημα,

•η σταδιακή αύξηση της δόσης ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη ώστε να υπάρξει ομαλή προσαρμογή στις αποπληρωμές, ειδικά μετά τη λήξη της περιόδου αναστολών,

•μείωση των επιτοκίων,

•αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής αλλά και

•κούρεμα χρεών (ειδικά για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις)

•Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις έχει εφαρμοστεί ακόμα και η οικειοθελής πώληση ακινήτου αλλά και η οικειοθελής παράδοση ακινήτου από τους δανειολήπτες στο πλαίσιο της οριστικής διευθέτησης της οφειλής.

Παράλληλα ρυθμίσεις υπάρχουν και για πληττόμενους νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον COVID 19 δανειολήπτες, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης Γέφυρα , ώστε μετά τη λήξη της αναστολής της πληρωμής της δόσης του δανείου τους να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην ομαλή αποπληρωμή του δανείου.

Όπως τονίζει στο News247.gr Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας Διαχείρισης «υπό το καθεστώς ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συνθηκών, όπως αυτές που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του COVID19, οι εταιρείες διαχείρισης προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν μια σειρά από λύσεις στους δανειολήπτες με δυσχέρεια αποπληρωμής, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το σύνθετο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, όσο και τις δυνατότητες των δανειοληπτών για την αποπληρωμή των δανείων τους».

Ρυθμίστηκαν περισσότερα από 400.000 δάνεια

Πάντως, συνολικά περισσότερα από 400.000 δάνεια έχουν ρυθμιστεί από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, είτε από τράπεζες, είτε από εταιρείες διαχείρισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ρυθμίστηκαν επιτυχώς 396.621 δάνεια συνολικού ύψους 21,2 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο του 2019 έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020. Επιπλέον δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δανείων σε 405.473 δάνεια συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ, από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στα μέσα Μαρτίου του 2020, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020.

Από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο 2020, οι τράπεζες στην Ελλάδα προχώρησαν σε ρυθμίσεις αναστολής των πληρωμών των δανείων των οφειλετών (moratoria) προκειμένου να διευκολύνουν τους δανειολήπτες που βρίσκονταν σε αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών. Βάσει των στοιχείων που υποβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, με στοιχεία Νοεμβρίου 2020, το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών σε ενοποιημένη βάση ήταν στα 21 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσε σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Οι οφειλέτες που εντάχθηκαν στο ειδικό καθεστώς της αναστολής των δόσεων στεγαστικών δανείων δεν ήταν μόνο αυτοί που έλαβαν το επίδομα των 800 ευρώ ή δραστηριοποιούνταν ή εργάζονταν σε πληττόμενο κλάδο αλλά και οι λοιποί ευάλωτοι δανειολήπτες/ νοικοκυριά (πχ συνταξιούχοι). Ακόμη όμως και για δανειολήπτες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους και πριν την πανδημία, αξιολογήθηκε η νέα οικονομική τους κατάσταση και προσφέρθηκαν μακροχρόνιες ρυθμίσεις, με χαμηλότερες δόσεις, με ή χωρίς άφεση χρέους.

Σήμερα στην χώρα μας οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δανείων και πιστώσεων διαχειρίζονται για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτών δάνεια αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από διαφορετικά δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα