Παραμένει στον “πάγο” το πασχαλιάτικο μέρισμα – Τα “κατά Σκυλακάκη” κριτήρια

Παραμένει στον “πάγο” το πασχαλιάτικο μέρισμα – Τα “κατά Σκυλακάκη” κριτήρια
Eurokinissi

Το αργότερο στις 30 Απριλίου θα έχουμε το επικαιροποιημένο μακροοικονομικό σενάριο το οποίο θα δίνει και την εικόνα για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για τυχόν παροχές, ανέφερε σήμερα ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης “κατεβάζοντας” τον πήχη των προσδοκιών.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η πορεία των εσόδων ο δημοσιονομικός χώρος και το ΑΕΠ, είναι ορισμένες από τις προϋποθέσεις που συνεκτιμά η κυβέρνηση στο σχεδιασμό της για την απόδοση “κοινωνικού μερίσματος” για τους ευάλωτους ενόψει Πάσχα στο φόντο σχετικών συζητήσεων και διαρροών που γίνονται τόσο σε σχέση με επιδόματα όσο και σε σχέση με άλλες δράσεις.

Μιλώντας, συγκεκριμένα, σήμερα στο OPEN, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, λίγες μέρες μετά τον “πάγο” που έβαλε ο υπουργός Οικονομικών στο σενάριο ολοκληρωτικού “χαρίσματος” της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,  σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρώτα θα δει “αν θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος”.

Πρώτα θα μετρήσουμε και μετά. Πάντα υπάρχει αν το οποίο εξαρτάται πολύ και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Αν πάνε τα πράγματα άσχημα περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος και το ΑΕΠ. Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και συμπλήρωσε: «Έχουμε πει ότι θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα. Η κυβέρνηση εφόσον υπάρχει χώρος θα πάει με στόχευση στους οικονομικά ευάλωτους και όχι οριζόντια. Αλλά το “αν” το λένε όλοι και το είπε και ο πρωθυπουργός, το είπε και ο υπουργός Οικονομικών το λέω και εγώ. Διότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρώτα θα μετρήσουμε και μετά θα ανακοινώσουμε».

Απαντώντας σε ερώτημα αν μέσα στο Πάσχα είναι κλειδωμένο πως η κυβέρνηση θα χορηγήσει έκτακτο επίδομα στους πιο αδύναμους ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Όχι, δεν είναι ‘κλειδωμένο’. Έχουμε ανάπτυξη το 2021. Όσο ταχύτερη ανάπτυξη θα το δούμε στις αρχές Μαρτίου. Έχουμε την εξέλιξη της Ουκρανίας που μειώνει το ΑΕΠ αν τα πράγματα πάνε αρνητικά αλλά μας βγάζει το βραχνά των τιμών ενέργειας εφόσον έχουμε θετικές εξελίξεις».

Ουκρανία

«Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία; Κυρίως τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Κάθε 10 δολάρια ανόδου στο φυσικό αέριο μας κοστίζουν 600 εκατ. ευρώ στην οικονομία, μειώνουν το ΑΕΠ κατά το αντίστοιχο ποσό. Πρακτικά, έχουμε λιγότερο (σ.τ.σ. δημοσιονομικό) χώρο και μεγαλύτερη ανάγκη να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν πρόβλημα στο ηλεκτρικό», υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης. Η άνοδος των τιμών «μπορεί να καταβροχθίσει οποιαδήποτε περιθώρια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Συνεπώς πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί εκεί».

Το μακροοικονομικό σενάριο

«Το δεύτερο θέμα που θα το κρίνει είναι το μακροοικονομικό σενάριο που θα προετοιμάσουμε ως Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το οποίο έχουμε τη θεσμική υποχρέωση να το παρουσιάσουμε το αργότερο στις 30 Απριλίου. Θα έχουμε το μακροοικονομικό σενάριο το επικαιροποιημένο, το οποίο θα δίνει και την εικόνα τi σημαίνει επίτευξη του προϋπολογισμού και αν με την επίτευξη του στόχου υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΑ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα