Κυβερνητικό πρόγραμμα κάλυψης για τα δάνεια πρώτης κατοικίας

Κυβερνητικό πρόγραμμα κάλυψης για τα δάνεια πρώτης κατοικίας
Πρώτη κατοικία Eurokinissi

Το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τον κορονοϊό και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ πρόγραμμα κατά το οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, τόνισε πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταικούρας.

Κατά την τοποθέτηση του για το Κυβερνητικό Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το πρόγραμμα καλύπτει και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όσων επλήγησαν από την πανδημία και παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με το νέο πρόγραμμα, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

 Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

 Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

 Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.

 Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

 Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

 Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

40.000 αιτήσεις για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης έκανε γνωστό ότι ήδη 40.000 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση για να λάβουν δάνειο με διετή επιδότηση επιτοκίου μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και σημείωσε ότι τελικό ποσό που θα διατεθεί θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προσφέρει κρατική εγγύηση έως 80% για επιχειρηματικά δάνεια κίνησης.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τις τράπεζες να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους πάνω στις χορηγήσεις αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων δίνοντας έμφαση στη σημασία που έχει η γρήγορη διεκπεραίωση των φακέλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα