Λαγκάρντ: “Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται σε δύο πατερίτσες”

Λαγκάρντ: “Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται σε δύο πατερίτσες”
AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρ. Λαγκάρντ προειδοποίησε πως τα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ μέχρι να ορθοποδήσει η ευρωπαϊκή οικονομία

Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται αυτή τη στιγμή σε «δύο δεκανίκια», στα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρ. Λαγκάρντ.

Η ίδια μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να αποσυρθούν πριν η οικονομία ανακάμψει πλήρως. «Φανταστείτε έναν ασθενή ο οποίος αναρρώνει από ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά ακόμη χρησιμοποιεί πατερίτσες για να μπορεί να βαδίζει. Δεν θα ήταν σωστό να του αφαιρέσουν οποιαδήποτε από τις δύο αυτές πατερίτσες – δηλαδή, είτε τη νομισματική, ή τη δημοσιονομική βοήθεια – πριν να είναι σε θέση να περπατά χωρίς υποβοήθηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ είναι εναρμονισμένες με την πραγματικότητα, καθώς νωρίτερα ο σχετικός δείκτης κατέγραψε υποχώρηση μετά τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης το Φεβρουάριο. Εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι αγορές των ομολόγων στην ευρωζώνη και ν΄αντιδράσουν με άνοδο των αποδόσεων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 72 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,90% από 0,87% χθες, έναντι 0,25% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,15%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνονταν στο 1,1983 δολ. από 1,1948 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1964 δολάρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα