“Μαστίγιο και καρότο” για τράπεζες και servicers από το ΥΠΟΙΚ

“Μαστίγιο και καρότο” για τράπεζες και servicers από το ΥΠΟΙΚ
Ακίνητα George Vitsaras / SOOC

Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή τραπεζίτες και Servicers. Το ΥΠΟΙΚ από την μια θα κλιμακώσει την πίεση για αύξηση των δανείων και των ρυθμίσεων και από την άλλη να θωρακίσει νομικά τους πλειστηριασμούς.

Με το «μαστίγιο και το καρότο» περιμένει τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θέλοντας από την μία να κλιμακώσει την πίεση για αύξηση των δανείων και των ρυθμίσεων και από την άλλη να θωρακίσει νομικά τους πλειστηριασμούς.

Αρχικά ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προχωράει σε κλιμάκωση των πιέσεων προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων προκειμένου να αυξήσουν αφενός τις χρηματοδοτήσεις προς την πραγματική οικονομία και αφετέρου τις ρυθμίσεις για όσους έχουν ανάγκη.

Σε αυτή την κατεύθυνση τόσο οι διοικήσεις των τραπεζών όσο και το προεδρείο της Ένωσης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων έχουν κληθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή προκειμένου να δώσουν αναλυτικά στοιχεία και ουσιαστικές απαντήσεις για την πορεία της εξυγίανσης του ιδιωτικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου και με αφορμή τα πενιχρά αποτελέσματα των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, είχε προκληθεί μεγάλη ένταση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και των επικεφαλής τόσο των τραπεζών όσο και των servicers κατά την διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο Υπουργός Οικονομικών και φοβούμενος ότι πιθανή αποτυχία του μηχανισμού θα οδηγήσει σε αύξηση των συσσωρευμένων οφειλών τους προσεχείς μήνες, προκαλώντας ασφυξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και μαζικό κύμα αθέτησης των οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο, κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης να επισπεύσουν την προώθηση των εκκρεμών υποθέσεων.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία από την Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και ζητήθηκε από τράπεζες και servicers να ανεβάσουν ρυθμούς έτσι ώστε από την μία πλευρά να επιτευχθούν οι στόχοι και από την άλλη να ικανοποιήσει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την αποστολή του.

Σε συνέχεια της σύσκεψης του καλοκαιριού και προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας, στο υπουργείο Οικονομικών, προχωρούν και σε νέες πρωτοβουλίες φέροντας το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή.

Την άλλη εβδομάδα η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Την ίδια στιγμή θέμα λίγων ημερών είναι η νομοθετική πρωτοβουλία από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης που θα θωρακίζει νομικά τους πλειστηριασμούς που διεξάγουν οι servicers, ύστερα από τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες που έδωσαν ισάριθμες αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης βάσει της οποίας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, υπήρξε η σχετική διαβούλευση μεταξύ servicers, τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών, με σκοπό να τακτοποιηθεί άμεσα νομοθετικά το θέμα. Πηγές από τις δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί, εκτός απρόοπτου, την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή.

Με βάση τις ίδιες πηγές, η τροπολογία θα προβλέπει ρητή και κατηγορηματική εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που ψηφίσθηκε το 2015 και αναμένεται να ξεκαθαρίζει ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) εκπροσωπούν νομίμως τα SPV που δημιουργήθηκαν σε κάθε τιτλοποίηση δανείων. Επιπροσθέτως, η εν λόγω αλλαγή θα έχει αναδρομική ισχύ προκειμένου να θωρακίζει όλες τις τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα που ανέκυψε με την απόφαση 822/2022 του Αρείου Πάγου ως προς τη νομιμοποίηση των servicers να διενεργούν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς απειλεί τις τιτλοποιήσεις και κατ’ επέκταση τον μηχανισμό του «Ηρακλή».

Το νομοθετικό κενό που δίνει τη δυνατότητα διαφορετικής δικαστικής ερμηνείας ως προς τις δυνατότητες των servicers προκύπτει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από το γεγονός ότι ο νόμος 4354/2015 δεν ήρθε να διορθώσει τη σχετική διάταξη (σ.σ. περί τιτλοποιήσεων) του ν.3156/2003.

Οι τράπεζες ξεκίνησαν τις τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων το 2003 ως εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητάς τους ενώ με το νόμο του 2015, όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φθάσει στα ύψη, ήρθε να διαμορφώσει τη δευτερογενή αγορά διαχείρισης των NPLs.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα