Μείωση ΦΠΑ με αγορές μέσω πιστωτικής

Μείωση ΦΠΑ με αγορές μέσω πιστωτικής

Κατά 3% μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για τους καταναλωτές, που θα ψωνίζουν με πιστωτική κάρτα. Από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%, σύμφωνα με σχέδιο του ΥπΟικ. Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής

Σύμφωνα με τα "Νέα", σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που έχει και την έγκριση της Τρόικας, προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, με στόχο να αποτρέπονται οι επιχειρήσεις από το να εισπράττουν τον ΦΠΑ και μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο.

Το σχέδιο προβλέπει, ότι στις περιπτώσεις όπου οι συναλλαγές γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, όπως επίσης και στην περίπτωση χρήσης τραπεζικών επιταγών, δεδομένου ότι τα χρήματα αποδίδονται από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις με τις οποίες έγινε η συναλλαγή, η ίδια η τράπεζα θα παρακρατά τον ΦΠΑ και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Στη συνέχεια θα αποδίδει το ποσό της συναλλαγής, πλην ΦΠΑ, στις επιχειρήσεις.

Με τον τρόπο αυτό αποκλείεται κάθε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισπράττουν τον ΦΠΑ και να μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο όπως έχουν κάνει για παράδειγμα περίπου 200.000 επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ούτε μια περιοδική δήλωση ΦΠΑ το τελευταίο εξάμηνο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ , η χώρα μας δεν εισπράττει το 30% περίπου του οφειλόμενου ΦΠΑ, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ δεν ξεπερνά το 12%.

Η αποδοτικότητα της χώρας μας στην είσπραξη του ΦΠΑ είναι, μάλιστα, η δεύτερη χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βάση τα στοιχεία του 2008, απόδοση που εκτιμάται ότι επιδεινώθηκε την τελευταία διετία υπό το βάρος της οικονομικής ύφεσης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) , στην έκθεσή του, καταλόγισε δομικές αδυναμίες και ανικανότητες στην ελληνική κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση.

Εν τω μεταξύ, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ , στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο εμφάνισαν το 2011 μείωση πάνω από 7% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα πριν την κρίση.

Σημειώνεται δε, πως το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 20.516 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο στόχος, όπως προσδιορίστηκε στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2012 , ήταν για έλλειμμα 21.063 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ελλείμματος 19.516 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τον "εκτροχιασμό" του ελλείμματος στην ύφεση, τις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου σε φυσικά πρόσωπα και τις αυξημένες επιστροφές φόρων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγορά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αύξηση στα έσοδα του δημοσίου

Έρχονται νέα μέτρα - φωτιά το 2012

SHARE:

24Media Network