Μέτρα στήριξης: Αγωνία για τα “ψιλά γράμματα” των ενισχύσεων

Μέτρα στήριξης: Αγωνία για τα “ψιλά γράμματα” των ενισχύσεων
Κλειστά καταστήματα εστίασης στην Αθήνα. Eurokinissi

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Τι ισχύει για την Επιτρεπτέα Προκαταβολή. Ποια τα κριτήρια για την επιδότηση παγίων.

Η εφαρμογή οριζόντιων μέτρων αποτελεί παρελθόν καθώς  οι  δυνατότητες  του προϋπολογισμού στενεύουν και υπάρχει και η γραμμή από την ΕΕ για στοχευμένες παρεμβάσεις. Ήδη μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις ο λογαριασμός έχει φτάσει στα 11,6 δισ. όπως υπολόγιζε η Κομισιόν, ενώ ακόμη μένει να φανεί εάν θα υπάρξει και νέα δέσμη μέτρων για τον Απρίλιο και μετά, κάτι βέβαια που θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας.

«Όλα στην ώρα τους» αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε σχέση με το αν θα υπάρξουν επεκτάσεις του μέτρου των ενοικίων αλλά και νέος 8ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που είναι ουσιαστικά νέες κινήσεις στο μέτωπο των μέτρων πέρα από ήδη εδώ και εβδομάδες αναγγελμένες δράσεις. Προς ώρας μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις αυτό που ήλθε ως νέο είναι η παροχή δυνατότητας σε επιχειρήσεις που έχουν θέμα ρευστότητας να πάρουν ως δάνειο το 35% του ποσού που άντλησαν από τις Επιστρεπτέες 1-3, προκειμένου να πληρώσουν φόρους (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.) και εισφορές ως το τέλος του χρόνου, αναλαμβάνοντας, όμως, την υποχρέωση να αποπληρώσουν το 100% του ποσού των Επιστρεπτέων σε 60 δόσεις. Η εναλλακτική είναι να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση που ισχύει για όλους, δηλαδή να επιστρέψουν το 50% που έλαβαν σε 60 δόσεις, ωστόσο αυτό δεν τους λύνει το πρόβλημα της άμεσης ρευστότητας για την επανεκκίνηση τους.

Αναλυτικά  θεσπίζεται η δυνατότητα, για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3, να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022. Δυνητικοί ωφελούμενοι: Τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, έχουν εργαζόμενους και έχουν πτώση τζίρου >30% Το μέτρο αυτό αφορά οριακές θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εργαζομένους, που είναι σε δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, πρόσθετη ρευστότητα άμεσα, με τη μορφή του πιστωτικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Κριτήριο το τρίμηνο για την Επιστρεπτέα 7

Επίσης ανακοινώθηκε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα δοθεί τον μήνα Απρίλιο, με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Θα συνυπολογιστεί, επομένως, και πάλι ο Ιανουάριος, με βάση τον οποίον δόθηκε η Επιστρεπτέα 6, αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο και βέβαια δεν ήταν πολλοί.

Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς θυμίζουμε ότι το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό. Ουσιαστικά θα ενταχθούν στο μέτρο όσοι   παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.

Βέβαια οι ακριβείς λεπτομέρειες θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα και εκεί θα φανεί εάν θα επαναληφθεί ή όχι το φαινόμενο του 6ου κύκλου όπου πολλοί κόπηκαν.

Τα πάγια

Σε σχέση με την επιδότηση παγίων δόθηκαν πάλι ορισμένες λεπτομέρειες σε σχέση με το τι είχε γίνει ήδη γνωστό, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε το ότι αφορά πιστωτικά σημειώματα («κουπόνια») για κάλυψη παγίων για το 2021 και δεν είναι ρευστό. Και βέβαια εάν δεν εξαντληθεί το πιστωτικό περιθώριο για το 2021 τότε υπάρχει ασάφεια για το τι θα γίνει.

Επίσης προβλέπεται «κόφτης» δηλαδή θα υπάρχουν ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:

  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε δημόσιο θα καλύψει μέσω πιστωτικών σημειωμάτων συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τη διαφορά των παγίων δαπανών επιχειρήσεων του 2020 με τις ενισχύσεις που έχουν λάβει από το συνολικο πακέτο των ενισχύσεων. Τα πιστωτικά σημειώματα αναμένεται να εκδοθούν στο τέλος Μάϊου και θα έχουν ισχύ έως το τέλος του 2021. Για να  λάβουν την επιδότηση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

  • Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
  • Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  • Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
  • Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
  • Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα θα δοθεί έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου. Η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα, δηλαδή οι δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος ύψους 500 εκ. ευρώ και θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Βέβαια το ποσό των 500 εκ. εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι είναι πολύ λίγο

Δόσεις δανείων

Σε σχέση με την Επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως 90% για 8 μήνες η συνεισφορά του δημοσίου θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με τον τζίρο της εταιρείας, τον αριθμό των εργαζομένων, τη κατάσταση του δάνειου( εξυπηρετούμενο η «κόκκινο») το ύψος των καταθέσεων και των χρηματοοικονομικών επενδύσεων καθώς και την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα τα ποσοστά επιδότησης διαμορφώνονται για τα εξυπηρετούμενα δάνεια στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Τα σωρευτικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης και τα ανώτατα ποσά αφήνουν «απέξω» πολλούς που έχουν ανάγκη και είναι μικρές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα τα κριτήρια  είναι τα εξής:

  • Για ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία να μην απασχολεί προσωπικό, να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ, να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ, η αξία των επενδύσεων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα) να μην ξεπερνά τις 40.000 ευρώ και η ακίνητη μη υποθηκευμένη περιουσία  να είναι έως 600.000 ευρώ. Το ανώτατο ποσό της μηναίας επιδότησης είναι 600 ευρώ.
  • Για πολύ μικρές επιχειρήσεις ο ετήσιος τζίρος να είναι έως 2 εκ. ευρώ, το προσωπικό έως 10 εργαζόμενοι, οι καταθέσεις έως 1 εκ. ευρώ, οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα  έως 150.000 ευρώ και η αξία ακίνητης περιουσίας μη υποθηκευμένη έως 3,5 εκατομμύρια αξία. Το ανώτατο ποσό της μηνιαίας επιδότησης είναι 5.000 ευρώ.
  • Για μικρή επιχείρηση ο ετήσιος τζίρος να μην υπερβαίνει τα 10 εκ. ευρώ, το προσωπικό τους 50 εργαζόμενους, οι καταθέσεις να είναι έως 5 εκ. ευρώ, η αξία χρηματοοικονομικών προϊόντων έως 750.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 10 εκ. ευρώ ακίνητα. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ το μήνα
  • Για μεσαία επιχείρηση ο ετήσιος τζίρος να είναι έως 50 εκ. ευρώ, το προσωπικό να μην ξεπερνά τα 250 άτομα, οι καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να είναι έως 25 εκ. ευρώ, να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα αξίας έως 3,75 εκ. ευρώ και ακίνητη περιουσία – έως 50 εκ. ευρώ. Το πλαφόν της επιδότησης ορίζεται στις 50.000 ευρώ

Για να λάβει κάποιος την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Στη συνέχεια θα διενεργηθούν έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων για να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Η κρατική επιδότηση εγκρϊνεται ηλεκτρονικά εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο οφειλέτης ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα – email, ώστε να το γνωρίζει. Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.

Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου.

Η καταβολή της επιδότησης πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το Κράτος καταβάλλει την επιδότηση για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε η συνολική επιδότηση να έχει διάρκεια 8 μηνών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα