Μετρό Αθήνας: Στην τελική ευθεία η σύμβαση για τη νέα Γραμμή 4

Μετρό Αθήνας: Στην τελική ευθεία η σύμβαση για τη νέα Γραμμή 4
Στιγμιότυπο από το Αττικό Μετρό eurokinissi

Αμέσως μετά το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ούτως ώστε να περάσει το έργο από τη Βουλή. Τελικό βήμα θα είναι η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.

Το δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο παίρνει η σύμβαση για την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (δηλαδή το κυρίως έργο). Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα θεωρούν ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ούτως ώστε να περάσει το έργο από τη Βουλή.

Τελικό βήμα θα είναι η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής που θα δώσει σάρκα και οστά στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας (παίρνει τα σκήπτρα από το Μετρό Θεσσαλονίκης). Η εκτίμηση είναι ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος Μαϊου – αρχές Ιουνίου.

Το ανάδοχο σχήμα του μεγάλου έργου αποτελείται από τις ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Είναι το ίδιο “τρίδυμο” που ανέλαβε πριν από περίπου 10 χρόνια και την επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα η ΕΡΕΤΒΟ η οποία έχει αναλάβει ήδη τις πρόδρομες εργασίες (η σύμβαση υπεγράφη της προηγούμενη εβδομάδα), θα αρχίσει να καταλαμβάνει τους εργοταξιακούς χώρους, αρχικά στις δύο άκρες της γραμμής, δηλαδή στο Άλσος Βεϊκου και στην Κατεχάκη.

Η μεγάλη πρόκληση θα είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα των πρόδρομων για να μπορέσει η κοινοπραξία του έργου να τρέξει το κυρίως έργο που είναι η κατασκευή της σήραγγας των 13 χιλιομέτρων, τους 15 σταθμούς και τα 9 φρέατα.

Καινούργιοι Μετροπόντικες για τη Γραμμή 4

Στα δύο εργοτάξια στα άκρα της γραμμής θα προετοιμαστούν οι χώροι για να έρθουν οι δύο Μετροπόντικες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αυτή τη φορά η Αττικό Μετρό, έβαλε ως επιλογή την παραγγελία νέων και όχι μεταχειρισμένων ΤΒΜ για να μπορέσει η διάνοιξη τόσων χιλιομέτρων να γίνει απρόσκοπτα.

Τα δύο μηχανήματα αναμένεται να συναντηθούν στο κέντρο της πόλης. Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο παραμένουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Πηγές με γνώση στο θέμα αναφέρουν στο ypodomes.com ότι η “καυτή ζώνη” των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι μεταξύ Εξαρχείων-Ακαδημίας-Κολωνακίου-Ευαγγελισμού.

Από τις αρχές του 2022 που θα αναπτυχθούν τα εργοτάξια, θα φανεί αν όντως σε αυτό το τμήμα της γραμμής θα έχουμε σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές ή τα ευρήματα θα είναι τέτοια που δεν θα καθυστερήσουν την πορεία του έργου.

Οι επεκτάσεις της Γραμμής 4

Από την πλευρά της η Αττικό Μετρό προχωρά με ένταση τις επεκτάσεις της γραμμής 4. Πρώτος στόχος είναι η σύνδεση με τα δυτικά προάστια, δηλαδή μετά το Άλσος Βεϊκου η γραμμή να οδεύσει προς Περισσό και δια μέσω των Αγίων Αναργύρων να καταλήξει στην Πετρούπολη.

Επίσης, τρέχουν οι μελέτες και για την εξαιρετικά επείγουσα επέκταση μετά το Γουδή προς Μαρούσι-Εθνική Οδό, δια μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας. Τα έργα αυτά μαζί με τον κλάδο προς Άνω Ηλιούπολη θα ολοκληρώσουν την γραμμή 4 που στην τελική της μορφή θα διαθέτει πάνω από 30 χιλιόμετρα γραμμής και 35 σταθμούς.

Η νέα γραμμή θα συνδέεται με τη γραμμή 1 στον Περισσό και το Μαρούσι, με τη γραμμή 2 σε Πανεπιστήμιο (μέσω υπόγειας πεζοδιάβασης) και Ίλιον, με τη γραμμή 3 σε Ευαγγελισμό και Κατεχάκη και με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο σε Λ.Κηφισίας και Πύργο Βασιλίσσης.

Προχωρά ο διαγωνισμός για τον Σύμβουλο

Με 4 σχήματα διεξήχθη ο χθεσινός διαγωνισμός για τον Τεχνικό Σύμβουλο για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Η Αττικό Μετρό έχει βάλει ως στόχο μέχρι το Φθινόπωρο να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση για να μπορέσει να πιάσει ο σύμβουλος άμεσα δουλειά στην απαιτητική από όλες τις απόψεις ανάθεση για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο.

Τα 4 σχήματα που έδωσαν το παρών είναι:

1. Υπό Σύσταση Κοινοπραξία ΣΑΛΦΩ και ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε.- ΕGIS RAILWAY Anonyme (limited)

2.AECOM LIMITED, ARTELIA SAS

3.ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ HILL INTERNATIONAL N.V.-NAMA ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ-CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.

4.ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ : INDRA SISTEMAS S.E.- SENER INGENIERA SISTEMAS S.E.- ADT ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ

Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει σήμερα για να αναδειχθεί ο μειοδότης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η γνωστή διαδικασία μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, με την αίρεση ότι ο διαγωνισμό δεν θα εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα