“Ναι” των θεσμών για ολική εξόφληση του ΔΝΤ αλλά σε δύο δόσεις

“Ναι” των θεσμών για ολική εξόφληση του ΔΝΤ αλλά σε δύο δόσεις
Εικόνα αρχείου από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον AP

Η πρώτη φάση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με το Υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζεται να στείλει σήμερα ή αύριο το επίσημο αίτημα της για την αποπληρωμή των 3,7 δισ. στον ESM αν είναι δυνατόν αμέσως μετά τις εκλογές

Την πλήρη αποπληρωμή των 9,8 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν συμφωνήσει τόσο το Ταμείο όσο και οι Ευρωπαίοι δανειστές με την εξόφληση από την Ελλάδα να ολοκληρώνεται σε δύο δόσεις.

Η πρώτη φάση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με το Υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζεται να στείλει σήμερα ή αύριο το επίσημο αίτημα της για την αποπληρωμή των 3,7 δισ. στον ESM αν είναι δυνατόν αμέσως μετά τις εκλογές

Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς θα είναι ότι το κομμάτι αυτό της οφειλής στον ΔΝΤ έχει επιτόκιο 5,13% την ώρα που η Ελλάδα δανείζεται σήμερα με επιτόκια της τάξης του 3%. Επιπλέον θα υπενθυμίζεται ότι και κατά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είχαν συμφωνήσει ότι η Ελλάδα θα έχει ένα κεφαλαιακό “μαξιλάρι” για να καλύψει είτε χρηματοδοτικές ανάγκες σε ότι αφορά στην εξόφληση χρέους ή για να βελτιώσει το προφίλ των πληρωμών της. Με δεδομένο ότι ο δανεισμός από τις αγορές γίνεται όλο και πιο προσιτός και με μικρότερο επιτόκιο, η Ελλάδα θα ζητά να πληρώσει μέρος από το ακριβό χρέος του ΔΝΤ.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει συμφωνηθεί ατύπως ο ESM να μην εξασκήσει το δικαίωμά του ως προτιμητέος πιστωτής, ζητώντας και αυτός ένα μέρος από τα 204 δισ. ευρώ που έχει δανείσει η Ελλάδα. Παράλληλα βέβαια ως ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας θα εισηγηθεί θετικά στην πρόθεση της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ προς το Eurogroup δίνοντας τα σχετικά επιχειρήματα που θα καθησυχάσουν και τις ανησυχίες της Γερμανίας και της Ολλανδίας σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα μετά την πρόωρη αποπληρωμή των χρεών της.

Σε κάθε περίπτωση με δεδομένο ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 16 Μαΐου, δηλαδή λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ακόμη και αν Γερμανία και Ολλανδία συμφωνήσουν χωρίς άλλες αντιρρήσεις θεωρείται δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των κοινοβουλίων ώστε να μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα τα σχέδια της πριν τις ευρωεκλογές.

Η δεύτερη δόση

Αν η αποπληρωμή των πρώτων 3,7 δισ. προς το ΔΝΤ μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο Ιούνιο , στην σύνοδο κορυφής του ίδιου μήνα θα δρομολογηθεί η πλήρης εξόφληση του Ταμείου.

Σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής θα ληφθούν οι αποφάσεις για την δημιουργία του «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου». Με τη νέα διευρυμένη αρμοδιότητά του, ο σημερινός ESM εκτιμάται ότι θα θελήσει να αντικαταστήσει πλήρως το ΔΝΤ στον ρόλο του «διασώστη» χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα εντός της Ευρωζώνης (αν ενοποιήσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων του), καθιστώντας τις οφειλές του επίσημου τομέα ευρωπαϊκή υπόθεση.

Βεβαίως αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνυπολογίσει και τις ριζικές αλλαγές που θα ξεκινήσουν μετά τις Ευρωεκλογές. Τούτο με δεδομένο ότι εκτός από τις αλλαγές σε ευρωκοινοβούλιο θα έχουμε αλλαγές και σε Commsission και ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένες να ακολουθήσουν μετά τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα αλλάξουν και τους συσχετισμούς δυνάμεων μέχρι και το τέλος του χρόνου. Με αυτό το δεδομένο κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πότε και πώς θα γίνει η ολική εξόφληση του ΔΝΤ…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version