Νέα σελίδα για τις επενδύσεις υδατοδρομίων: Τροπολογία προβλέπει λειτουργία με προσωρινή άδεια

Νέα σελίδα για τις επενδύσεις υδατοδρομίων: Τροπολογία προβλέπει λειτουργία με προσωρινή άδεια
Υδατοδρόμιο Ελευσίνας InTime

Με προσωρινή άδεια θα μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία υδατοδρομίου μετά από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση των επενδύσεων που επιχειρούνται σε αρκετά υδατοδρόμια της χώρας με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με αυτή θα τροποποιηθεί ο ν.4663/2000 προκειμένου να μπορεί ο επενδυτής να ξεκινήσει τη λειτουργία ενός υδατοδρομίου με μια προσωρινή άδεια.

Η καινοτομία αυτή από παράγοντες της αγοράς μεταφράζεται ως η πύλη που ανοίγει τον δρόμο για την οριστική λύση για την παρουσία ενός μέσου που στην Ελλάδα εδώ και χρόνια υπάρχει μια πολιτική που το πάει ένα βήμα μπρος -δύο βήματα πίσω.

Με την προσωρινή άδεια η Πολιτεία ουσιαστικά εμπιστεύεται και “τεστάρει” τον επενδυτή στην λειτουργία και εκμετάλλευση ενός υδατοδρομίου και του δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει δρομολόγια.

Παράλληλα η ίδια θα συνεχίσει τη διαδικασία αδειοδότησης η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το ανώτερο σε ένα έτος από την έκδοση της προσωρινής. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει διαπιστωθεί και αν η επένδυση μπορεί να σταθεί.

Άλλωστε στον “κόσμο” των υδατοδρομίων έχει λεχθεί πολλές φορές ότι η λειτουργία των υδροπλάνων μπορεί να είναι συμπληρωματική των μέσων που ήδη λειτουργούν στη χώρα και πως το πρόσημο είναι σχεδόν αποκλειστικά τουριστικό.

Η τροπολογία

Θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής άδειας λειτουργίας αεροδρομίου σε υδάτινη επιφάνεια, για την πρώτη εφαρμογή του ανωτέρω νόμου και για χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης, με σκοπό την εξυπηρέτηση προσωρινά το πολύ για ένα έτος, τακτικών επιβατικών πτήσεων υδροπλάνων.

Η εν λόγω άδεια λειτουργίας ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου και χορηγείται, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία, σε δημόσιο φορέα, σε ενώσεις προσώπων και σε φυσικά πρόσωπα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. καθώς και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.), υπό τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις (αναγκαίος εξοπλισμός, εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό κ.λπ.).

Καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη σχετική αίτηση για την έκδοση της προσωρινής άδειας, μεταξύ των οποίων, η σύμβαση παραχώρησης χρήσης χώρου ή μίσθωσης σε λιμένα ή μαρίνα και σε περιοχές αιγιαλού, παραλίας, παρόχθιες λίμνης κ.λπ., από τον φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης αυτών για την εξυπηρέτηση των υδροπλάνων και την αποεπιβίβαση των επιβατών, φορολογική ενημερότητα του αιτούντα, αποδεικτικό είσπραξης παραβόλου δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού κ.λπ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα