Νέες εξαγορές το 2024 από την Ideal Holdings

Διαβάζεται σε 3'
Νέες εξαγορές το 2024 από την Ideal Holdings

Στην έκδοση ομολόγου έως 100 εκατ.ευρώ προχωρά την επόμενη εβδομάδα η εισηγμένη. Αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού αλλά και πόροι για νέες κινήσεις μεγέθυνσης από τη νέα χρονιά.

Θέση σε μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης, όπως αυτή των διαπραγματευόμενων ομολόγων, θέλει να αποκτήσει η Ideal Holdings, προχωρώντας την επόμενη εβδομάδα στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ποσού έως 100 εκατ.ευρώ, διάρκειας πέντε ετών.

Η δημόσια προσφορά των ομολογιών ξεκινάει την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου και τελειώνει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθεί η πλήρωση των προϋποθέσεων έκδοσης του ομολογιακού δανείου καθώς και του επιτοκίου αυτού.

Πέραν των τυπικών διαδικασιών, ο επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων κ. Λ. Παπακωνσταντίνου ανάφερε σε χθεσινή δημοσιογραφική εκδήλωση πως «το ομολογιακό θα έρθει να συμπληρώσει τη χρηματιστηριακή και δανειακή μας δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων». Το μεγαλύτερο μέρος του ομολογιακού – περίπου 75 εκατ.ευρώ- θα κατευθυνθεί για τη εξόφληση δανεισμού που έχει η Holding μετά την εξαγορά των Αττικών Πολυκαταστημάτων.

Ωστόσο τα υπόλοιπα 20 εκατ.ευρώ του ομολόγου θα προστεθούν στα περίπου 30 εκατ.ευρώ των διαθεσίμων που διαθέτουν οι εταιρείες που ελέγχει η Ideal (βιομηχανία, πληροφορική, εμπόριο) ώστε να δημιουργήσουν μια δύναμη πυρός για νέες εξαγορές.

Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου βασικός στόχος είναι ο κλάδος πληροφορικής με εταιρείες συμπληρωματικού αντικειμένου στις ήδη υφιστάμενες συμμετοχές (Byte, Adacom). Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος επενδύει σε εταιρείες που ήδη παράγουν κέρδη, ενώ επίσης δεν βιάζεται να αποεπενδύσει από τις υφιστάμενες εταιρείες που ελέγχει.
Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων αναμένεται να εμφανίσουν και οι τρεις θυγατρικές δραστηριότητες της Ideal.

Στη βιομηχανία των πωμάτων (εταιρείες Astir και Coleus) η φετινή κερδοφορία θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2022 παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών, η οποία με τη σειρά είναι αποτέλεσμα της πορείας της διεθνούς τιμής του χάλυβα.

Οι επιδόσεις

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων αναμένεται να εμφανίσουν και οι τρεις θυγατρικές δραστηριότητες της Ideal. Στη βιομηχανία των πωμάτων (εταιρείες Astir και Coleus) η φετινή κερδοφορία θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2022 παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών, η οποία με τη σειρά είναι αποτέλεσμα της πορείας της διεθνούς τιμής του χάλυβα.

Στον κλάδος της πληροφορικής (Byte Computer και Adacom) ο φετινός κύκλος εργασιών θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. (από 82,9 εκατ. το 2022) και το EBITDA θα υπερβεί τα δέκα εκατ. ευρώ (8,9 εκατ. το 2022).
Τέλος, τα Αττικά Πολυκαταστήματα εκτιμάται ότι θα κλείσουν τη χρονιά με πωλήσεις 200-210 εκατ. ευρώ (190,6 εκατ. το 2022) και με EBITDA γύρω στα 22 εκατ. ευρώ, έναντι 19,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα