Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο τριών ελληνικών τραπεζών

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο τριών ελληνικών τραπεζών
Fitch istock

Την πιστοληπτική αξιολόγηση τριών ελληνικών τραπεζών, αναβάθμισε ο οίκος Fitch.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών ελληνικών τραπεζώντης Εurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank – προχώρησε σήμερα ο οίκος Fitch, μετά την αναβάθμιση την Παρασκευή του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα «ΒΒ+» με σταθερές προοπτικές, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο της Eurobank και Eθνικής Τράπεζας σε «ΒΒ-» από «Β+» και της Alpha Bank σε «Β+» από «Β».

Ως λόγους για τις αναβαθμίσεις, ο Fitch ανέφερε τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της κερδοφορίας των τραπεζών και της αναμενόμενης ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας το 2023.

Ειδικότερα, για την Eurobank σημειώνει ότι η αναβάθμισή της αντανακλά τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία της ως αποτέλεσμα της επιτυχούς αναδιάρθρωσης και της αντιμετώπισης των κινδύνων, η οποία ενισχύεται από την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Τα ‘μαξιλάρια’ για τα υποχρεωτικά κεφάλαια έχουν ενισχυθεί και αναμένουμε η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων να συνεχίσει να στηρίζει τους δείκτες», σημειώνει ο Fitch.

«Η αναβάθμιση αντανακλά επίσης τη βελτίωση όσον αφορά τη σταθερότητα και τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης της Eurobank μετά τη σταθερή αύξηση των καταθέσεων και τις πρόσφατες εκδόσεις χρέους. Η αναμενόμενη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, παρά την υφιστάμενη αβεβαιότητα, υποστηρίζει περαιτέρω την αναβάθμιση», πρόσθεσε ο οίκος.

Ανάλογη με αυτή της Eurobank είναι η αιτιολογία για την αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας, με τον Fitch να σημειώνει ότι αντανακλά τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία της ως συνέπεια της αντιμετώπισης των κινδύνων και της αναδιάρθρωσή της, που ενισχύονται από την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Τα μαξιλάρια, πέραν των υποχρεωτικών κεφαλαίων, έχουν αυξηθεί «και αναμένουμε ότι η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων θα συνεχίσει να αυξάνεται», σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας ότι «η αναβάθμιση αντανακλά και τα βελτιωμένα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας λόγω της σταθερής αύξησης των καταθέσεων και των πρόσφατων εκδόσεων χρέους. Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, παρά την παραμένουσα αβεβαιότητα στηρίζουν περαιτέρω την αναβάθμιση».

Για την Alpha Bank, ο Fitch σημειώνει την ισχυρότερη κεφαλαιακή της θέση ως αποτέλεσμα της διαρθρωτικά βελτιωμένης κερδοφορίας, της αναμενόμενης συσσώρευσης κεφαλαίων και του μειωμένου κεφαλαιακού βάρους από προβληματικά στοιχεία ενεργητικού για τα οποία δεν έχουν σχηματισθεί προβλέψεις.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της προόδου της Alpha στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων καθώς και οργανικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα