Οι αγορές προεξοφλούν νέα αναβάθμιση – Έρχονται ακόμη χαμηλότερα επιτόκια

Οι αγορές προεξοφλούν νέα αναβάθμιση – Έρχονται ακόμη χαμηλότερα επιτόκια
Εικόνα από το χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Έρχονται ακόμη χαμηλότερα επιτόκια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Την Παρασκευή αναμένεται νέα αναβάθμιση από τον οίκο DBRS, η οποία θα είναι περισσότερο θεσμική από όλες όσες προηγήθηκαν καθώς θα αναβαθμίσει την Ελλάδα οριζόντια, μια θέση πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Της συνεχούς αποκλιμάκωσης του κόστους για το δημόσιο δανεισμό ακολουθούν με αργούς ρυθμούς και τα επιτόκια που δανείζονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Εν όψει της αναβάθμισης της οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS, τα έντοκα γραμμάτια έξι μηνών που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ διατέθηκαν με μηδενικό επιτόκιο.

Μπορεί το ποσό που αντλήθηκε να είναι μικρό (περίπου 812 εκατ. ευρώ) αλλά το σημαντικό αλλά δείχνει μια τάση που ξεκίνησε από τις αρχές του καλοκαιριού και οδήγησε στο πρώτο αρνητικό επιτόκιο δανεισμού στο τρίμηνο έντοκο γραμμάτιο που εκδόθηκε πριν από τρεις εβδομάδες.

Όλα αυτά δεν θα σήμαιναν πολλά πράγματα αν δεν βοηθούσαν να αλλάξει η εικόνα της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Χωρίς να ισχυρίζεται κάποιος ότι τα πράγματα είναι τέλεια υπάρχει σαφής κινητικότητα και στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αλλά και – με πιο αργούς ρυθμούς – στον τραπεζικό δανεισμό.

Στον τομέα των εμπορικών ομολόγων μόνο το τελευταίο 4μηνο έχει δοκιμάσει την τύχη τους ο ΟΤΕ εκδίδοντας 7ετές ομόλογο με επιτόκιο 0,875%, τα ΕΛΠΕ πενταετές με επιτόκιο 2,15% και ακολούθησαν η ΤΕΡΝΑ ενεργειακή ενώ στην ίδια κατεύθυνση κοιτά και ο όμιλος Μυτιληναίου.

Παράλληλα οι εμπορικές τράπεζες έχουν αρχίσει ξανά να κινούνται στην στεγαστική πίστη με προσωποποιημένα επιτόκια αλλά και σε δάνεια για ενεργειακή αισθητική ή τεχνική αναβάθμιση.

Όλα αυτά πριν ένα χρόνο ήταν εκτός συζήτησης μέχρι που ξεκίνησε ο χορός των μειώσεων των επιτοκίων δανεισμού για το δημόσιο από το περασμένο καλοκαίρι.

Ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα

Παρόλα αυτά η νέα αναβάθμιση που αναμένεται την Παρασκευή από τον οίκο DBRS θα είναι περισσότερο θεσμική από όλες όσες προηγήθηκαν καθώς θα αναβαθμίσει την Ελλάδα οριζόντια, μια θέση πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-).

Μετά την αναβάθμιση της περασμένης Παρασκευής από την S&P από το Β+ που μας έχει αξιολογήσει από τον Ιούλιο του 2018, τουλάχιστον στο ΒΒ- όπου μας έχει αναβαθμίσει από πέρσι τον Αύγουστο ο οίκος Fitch. Αν και η DBRS αναβαθμίσει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ από ΒΒLow σήμερα η Ελλάδα θα έχει κάνει ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελάχιστης επενδυτικής θέσης (BBB-) την οποίο κάνει αποδεκτή η ΕΚΤ για να εντάξει μια χώρα στην ποσοτική χαλάρωση μειώνοντας τα σκαλιά από τα 4 στα 3.

Αυτό γίνεται γιατί η πλειοψηφία των μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης θα έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα με ΒΒ- με μόνη εξαίρεση την Moody’s η οποία διατηρεί την Ελλάδα στην βαθμίδα Β1 από τον Μάρτιο του 2019 που κατ αντιστοιχία είναι μια βαθμίδα χαμηλότερα από τους άλλους οίκους αξιολόγησης.

Από το σημείο αυτό και πέρα η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη και να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις αν θέλει να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2020.

Το πόσο χρειαζόμαστε την αναβάθμιση της Ελλάδας στην βαθμίδα ΒΒΒ- δείχνουν οικονομίες αντίστοιχες της ελληνικής όπως η Πορτογαλία που διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό. Τα επιτόκια δανεισμού για το δημόσιο βοηθούμενα και από την συμμετοχή στο QE είναι αρνητικά με ανάλογη συμπεριφορά και για τα επιτόκια της πραγματικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα