“Όλα για τα έσοδα”: Η πορεία τουρισμού και οικονομίας φρενάρει τις σκέψεις για lockdown

“Όλα για τα έσοδα”: Η πορεία τουρισμού και οικονομίας φρενάρει τις σκέψεις για lockdown
Τουρίστες στην Σαντορίνη εν μέσω πανδημίας shutterstock

Μεγαλώνει η αγωνία του οικονομικού επιτελείου για τα έσοδα και την πορεία της οικονομίας. Εκτός τραπεζιού το γενικό lockdown, καθώς ο λογαριασμός σε μια τέτοια περίπτωση δεν βγαίνει με τίποτα.

Η αγωνία για τη διασφάλιση εσόδων μέσα από τον τουρισμό φαίνεται να είναι κεντρικό κριτήριο στη λήψη αποφάσεων. Έτσι τυχόν σκέψεις για περιοριστικά μέτρα ώστε να υπάρξει περιορισμός της πανδημίας μπαίνουν σε «διπλά τριπλά» φίλτρα μέχρι να μετουσιωθούν σε πράξη για να μην πληγεί η «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Στο φόντο αυτό φαίνεται να εντάσσεται και η Μύκονος, μια από τις ναυαρχίδες του Ελληνικού τουρισμού, για την οποία οι κυβερνητικές διαρροές παραπέμπουν σε άρση των περιορισμών. Βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί και από τη συνεδρίαση των ειδικών που θα γίνει την Τετάρτη. Ωστόσο το στίγμα έχει δοθεί με ξεκάθαρο τρόπο από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

«Τα έσοδα είναι πολύ σημαντικά φέτος γιατί είναι μια χρονιά που έχει τραυματιστεί ο προϋπολογισμός λόγω κορονοϊού», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί». Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «η καλή πορεία των εσόδων είναι η βάση για τα επόμενα χρόνια που θα ξεπεραστεί η πανδημία».

Το “ΟΧΙ” σε περιορισμούς

Μιλώντας για την πανδημία, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «μέτρα που να πλήττουν την οικονομία, δεν πρέπει να γίνουν». «Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας με τον εμβολιασμό» και έκανε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν και ειδικά στους ηλικιωμένους. «Δεν θα πάρουμε γενικευμένα περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν την οικονομία. Δεν είναι στο τραπέζι το γενικό lockdown» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με τις σκέψεις για περιοριστικά μέτρα να ξορκίζονται όπως φαίνεται, ελπίζει παρά τις προβλέψεις εσχάτως ξένων αναλυτών σε ισχυρή ανάκαμψη φέτος. Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στις Παρεμβάσεις στο BLUE SKY, η ανάπτυξη θα είναι στο 3.6% το 2021 τονίζοντας ότι αυτή είναι η πιο μετριοπαθής προβλεψη.

Πιο συγκεκριμένα σχετικά με την πορεία της οικονομίας και τις επιπτώσεις από τη μετάλλαξη Δέλτα ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ότι οι φετινές επιδόσεις θα είναι καλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις.

Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε, παραμένει στην πρόβλεψή της για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 3,6% φέτος, παρότι διεθνείς οργανισμοί και τράπεζες μιλούν για υψηλότερους ρυθμούς που υπερβαίνουν το 4% και φθάνουν έως το 6%. Και αυτό, λόγω των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ψηλά ο πήχης στον τουρισμό

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος επικαλούμενος στοιχεία σχετικά με την πορεία του τουρισμού τα οποία οδηγούν σε εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων ότι τα έσοδα από τον τομέα αυτό φέτος ενδεχομένως να αγγίξουν το 60% του 2019 έναντι 45% που είναι ο στόχος που έχει τεθεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, το 45% είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Ανάλογες θετικές εξελίξεις, είπε ο υπουργός, σημειώνονται στη βιομηχανική παραγωγή αλλά και στο μέτωπο των καταθέσεων που έχουν αυξηθεί κατά 33 δισ. ευρώ σε ενάμιση χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει βάλει ψηλά τον πήχη φέτος σε σχέση με τον τουρισμό με τους στόχους να είναι για ανάκτηση του 50% – 60% των εσόδων που εισπράχθηκαν το 2019.

Μήνυμα ΣΕΤΕ

Στο μεταξύ στην ανάγκη για μια πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση των τουριστικών στοχεύσεων της χώρας επιμένει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος ο οποίος προτάσσει το θεμα της υγειονομικής ασφάλειας αλλά και της θωράκιση των προορισμών εν όψει και του σκληρού ανταγωνισμού που θα επέλθει και τα επόμενα χρόνια. «Πρώτη φορά μετά από χρόνια που ασφαλής πρόβλεψη για τα φετινά τουριστικά έσοδα δεν μπορεί να γίνει. Το θετικό momentum μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαδεχθεί η ανασφάλεια και αντίστροφα. Ένα είναι βέβαιο: η πανδημία απαιτεί ασφαλείς συνθήκες ταξιδιών. Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι» αναφέρει ο Ρέτσος στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα για συμμόρφωση στα πρωτόκολλα και τους κανόνες από όλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία της εβδομαδιαία ανάλυση η Eurobank αναφέρει ότι «οι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τη μετάλλαξη Δ και την άνοδο των κρουσμάτων φανερώνουν ότι η αβεβαιότητα συνεχίζει να υφίσταται αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2020». Προσθέτει, δε, ότι :. «Ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα με υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό, η χρονική συγκυρία μόνο ουδέτερη δεν είναι ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από την αύξηση της αβεβαιότητας. Σημειώνουμε ότι κατά μέσο όρο στο διάστημα Ιουλίου-Οκτωβρίου παράγεται το 67,9% των ετήσιων τουριστικών εσόδων στην Ελλάδα (Μάιος-Οκτώβριος 89,9%).»

Επίσης η ανάλυση της Eurobank αναφέρει ότι «οποιαδήποτε εκτίμηση για τα τουριστικά έσοδα του 2021 θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, καθώς το οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο και η ελαστικότητα του τουριστικού κλάδου στην πανδημία μεγάλη.»

Οι αφίξεις

Στο μεταξύ σε περίπου 2,3 εκατομμύρια ανέρχονται οι τουρίστες που έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα μέχρι τώρα, όπως ανάφερε προχτες η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σε πρωινή εκπομπή. Για ακόμη μια χρονιά, μέχρι τώρα πρωταγωνιστεί η Γερμανία με 412.000 αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, ενώ η μεγάλη έκπληξη έρχεται από την αγορά της Πολωνίας. Όπως τόνισε λίγο αργότερα η υφυπουργός Τουρισμού, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Πολωνοί που ήλθαν στην Ελλάδα μέχρι τώρα ανέρχονται σε 202.000 όταν πέρυσι είχαν έλθει συνολικά 295.000, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα και στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά την αγορά των ΗΠΑ οι ελεύσεις τουριστών ανέρχονται σε 100.000 επισκέπτες προς την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση οι τουριστικές ροές είναι ενθαρρυντικές και η υφυπουργός εφιστά την προσοχή σε όλους ώστε νa κερδηθεί το στοίχημα του τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 78,2% και διαμορφώθηκε στα 7.406.000, έναντι 34.005.000 το 2019.

Το μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα

Με οδηγό το τι συμβαίνει στον τουρισμό και στα έσοδα συνεπώς η κυβέρνηση αλλά και με κεντρική πρόθεση να συγκρατήσει το θηριώδες πρωτογενές έλλειμμα, ώστε από του χρόνου οπότε και σταδιακά θα ξεκινήσει η δημοσιονομική προσαρμογή να είναι πιο «βατός» ο δρόμος της άρσης των μέτρων στήριξης προτάσσει τις εξελίξεις στην οικονομία στις αποφάσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι tον Ιούνιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3.332 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 97 εκατ. ευρώ ή 3,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12.215 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 12.950 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025 και ελλείμματος 9.232 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 9.088 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9.919 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6.101 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24.045 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 93 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 20.191 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 132 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Υπενθυμίζεται ότι αυξημένο τζίρο κατά 3,84 δισ. ευρώ ή κατά 24% εμφάνισαν οι επιχειρήσεις της χώρας τον Μάιο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη μετά το τελευταίο lockdown. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2021 ανήλθε σε 19.880.632 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με τον Μάιο 2020, που είχε ανέλθει σε 16.035.845 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» κατά 163,7%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα