Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με όραμα και ελπίδα

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με όραμα και ελπίδα
Τουρίστες στην Σαντορίνη shutterstock

Σήμερα, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ο Τουρισμός, ως μοχλός ανάπτυξης, ευημερίας, προόδου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, από το 1980. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της έγκρισης του Καταστατικού του Οργανισμού το 1970, ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), πέντε χρόνια αργότερα.

Η χρονική στιγμή της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, είναι ιδιαίτερα κατάλληλη, επειδή έρχεται στο τέλος της υψηλής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο και στην αρχή της σεζόν στο νότιο ημισφαίριο.

Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό της γιορτής: ότι αφορά όλο τον κόσμο, από τον βορρά έως τον νότο, από την ανατολική έως τη δύση. Ο τουρισμός, σε άλλες χώρες περισσότερο, όπως η δική μας, σε άλλες χώρες λιγότερο, αλλά και σε ορισμένες που ζουν κυριολεκτικά από αυτόν, όπως ορισμένα τροπικά νησιά, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δεν δημιουργεί μόνο θέσεις εργασίας στους τομείς του, αλλά διοχετεύει την ενέργειά του σε όλη την κοινωνία.

Εν μέσω πανδημίας, ο παγκόσμιος τουρισμός επηρεάστηκε όσο λίγοι κλάδοι. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις έβαλαν φρένο στα ταξίδια και μόλις τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μικρή, αλλά σταθερή ανάκαμψη.

Για την Ελλάδα, η χρονιά ρεκόρ του 2019, τόσο σε αφίξεις (34.005 χιλ. ταξιδιώτες) όσο και σε έσοδα (18.179 εκατ. ευρώ) αποτελεί ορόσημο και ανάμνηση, με όλους, όσοι ασχολούνται με τα κοινά του τουρισμού, να ελπίζουν σε ανάλογα μεγέθη από το 2023.

Η χώρα μας, πιο ώριμη από ποτέ, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, θέτοντας νέους στόχους, καλλιεργώντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τη βιωσιμότητα και την αειφορία, δημιουργώντας μια νέα προοπτική. Με πάνω από 25 δισ. ευρώ συμβολή στο ΑΕΠ της Ελλάδας, ο τουρισμός έχει οριζόντια διάχυση, σε κάθε οικονομική δραστηριότητα και αυτό οφείλει αφενός να το διαφυλάξει και αφετέρου να το διευρύνει.

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του UNWTO, Zurab Pololikashvili:

«Η ανθρώπινη επιθυμία του καθενός να ταξιδέψει, είναι καθολική, γι ‘αυτό ο τουρισμός πρέπει να είναι ανοιχτός για όλους. Πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμα σε όλους, τα πολλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που φέρνει ο τουρισμός.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021, αναδεικνύει τη δύναμη του «Τουρισμού για την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».

Γιορτάζοντας αυτήν την ημέρα, δηλώνουμε τη δέσμευσή μας ότι, καθώς ο τουρισμός αυξάνεται, τα οφέλη που θα προκύψουν θα γίνουν αισθητά σε κάθε επίπεδο του ποικίλου τομέα μας, από τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία έως τη μικρότερη οικογενειακή επιχείρηση.

Σήμερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας ότι, καθώς προχωράμε και εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε έναν πιο ευημερούμενο και ειρηνικό κόσμο μέσω του τουρισμού, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω.

Είναι μια δέσμευση τόσο επίκαιρη, όσο και απαραίτητη. Η παύση στα διεθνή ταξίδια που προκαλείται από την πανδημία κατέστησε σαφή τη συνάφεια του τουρισμού με τις κοινωνίες μας.

Ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος έχει γίνει αισθητός, πολύ πέρα από τον ίδιο τον τομέα. Και σε πολλά μέρη, τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας έχουν πληγεί περισσότερο από όλα.

Το να εργάζεσαι για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, σημαίνει να υιοθετήσεις όλους πίσω από ένα καλύτερο όραμα για τον τουρισμό. Μόνο έτσι μπορεί η επανεκκίνηση του τουρισμού να προσεγγίσει τους ανθρώπους και τις κοινότητες που τον χρειάζονται, περισσότερο αυτή τη στιγμή και να χτίσει τις βάσεις, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Καλωσορίζω όλα τα μέλη μας, συνεργάτες, κυβερνήσεις, προορισμούς και επιχειρήσεις, να γιορτάσουν μαζί μας αυτήν την ημέρα, καθώς η σημασία του τουρισμού σε κάθε μέρος των κοινωνιών μας είναι πιο εμφανής από ποτέ.»

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (UN), António Guterres:

«Την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, αναγνωρίζουμε τη δύναμη και τις δυνατότητες του τουρισμού για την προώθηση της ευημερίας και της αειφόρου, χωρίς αποκλεισμούς, μετακίνησης. Ο τομέας του τουρισμού αγγίζει σχεδόν κάθε μέρος των οικονομιών και των κοινωνιών μας, επιτρέποντας στους ιστορικά περιθωριοποιημένους ανθρώπους και σε αυτούς που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω, να επωφεληθούν από την τοπική και άμεση ανάπτυξη.

Ο τουρισμός συνεχίζει να υποφέρει τεράστια λόγω της πανδημίας του COVID-19: τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 95% σε μέρη του κόσμου και οι προβλέψεις δείχνουν απώλεια άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ τέλος του 2021. Αυτό είναι ένα μεγάλο σοκ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η κλιματική αλλαγή, επηρεάζει επίσης σοβαρά πολλούς σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα τα αναπτυσσόμενα κράτη όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30 % της οικονομικής δραστηριότητας.

Με πολλά εκατομμύρια βιοποριστικά μέσα σε κίνδυνο, είναι καιρός να επανεξετάσουμε, να μεταμορφώσουμε και να εκκινήσουμε με ασφάλεια τον τουρισμό. Με τις κατάλληλες εγγυήσεις, ο τουριστικός τομέας μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ανθεκτικών, βιώσιμων, ισότιμων φύλων, χωρίς αποκλεισμούς οικονομιών και κοινωνιών που λειτουργούν για όλους. Αυτό σημαίνει στοχευμένη δράση και επένδυση για στροφή προς τον πράσινο τουρισμό – με τομείς υψηλής εκπομπής ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών και της φιλοξενίας, προς την ουδετερότητα του άνθρακα.

Και σημαίνει να δώσουμε σε όλους τον λόγο για το πώς ο τουρισμός διαμορφώνει το μέλλον των κοινωνιών μας και του πλανήτη μας. Μόνο μέσω της λήψης αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια περιεκτική, βιώσιμη ανάπτυξη, να εκπληρώσουμε την υπόσχεση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και να μετατρέψουμε τον τουρισμό για να εκπληρώσει τις δυνατότητές του ως κινητήρα ευημερίας, φορέα ένταξης, μέσου προστασίας του πλανήτη και της βιοποικιλότητας και ενός πράκτορα πολιτιστικής κατανόησης μεταξύ των λαών.»

Η δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρη Τάσιου:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα στο βάθρο του νικητή της φετινής σεζόν. Το ελληνικό ξενοδοχείο αποδείχθηκε η ήρεμη δύναμη μιας μεγάλης εθνικής επιτυχίας. Καταφέραμε να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια για όλους και πετύχαμε να έχουμε μια σεζόν που ξεπέρασε τις προβλέψεις, καθιστώντας απόλυτα ρεαλιστικό τον στόχο για τουριστικά έσοδα στο 50% των αντίστοιχων του 2019. Ο τουρισμός και το ξενοδοχείο απέδειξαν για μια ακόμη φορά τη μεγάλη θετική συνεισφορά τους στην οικονομία και στην κοινωνία, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Το μεγάλο μάθημα της πανδημίας που είναι η συνεργασία όλων για το κοινό καλό, πρέπει να αποτελέσει και πυξίδα για την «επόμενη μέρα». Το ελληνικό ξενοδοχείο πρέπει να τύχει της υποστήριξης που αξίζει η προσφορά του, προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας των επόμενων χρόνων, για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εξωστρέφειας, ποιότητας, καινοτομίας και βιώσιμης αξιοποίησης του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος της χώρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΠΟΞ θα συνεχίσει με ευθύνη και δυναμισμό να καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις και τεκμηριωμένα επιχειρήματα για τη στήριξη του κλάδου, όπως και για ένα συγκροτημένο σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό του 21ου αιώνα, με πρωταγωνιστή τον Έλληνα ξενοδόχο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα