Παρατάσεις στις μεταβιβάσεις και ένταξη στη ρύθμιση 36-72 δόσεων – Οι νέες προθεσμίες

Παρατάσεις στις μεταβιβάσεις και ένταξη στη ρύθμιση 36-72 δόσεων – Οι νέες προθεσμίες
Ακίνητα Alexandros Michailidis / SOOC

Παρατάσεις στις προθεσμίες για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές που λήγει στις 31 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε γρήγορα ανακλαστικά» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί της Κυριακής, σχολιάζοντας το θέμα με τις μεταβιβάσεις ακινήτων και το «έμφραγμα» που έχει γίνει με τις εκκρεμούσες αιτήσεις σε εφορίες και συμβολαιογραφεία.

«Έχει δημιουργηθεί θέμα, και γιαυτό για όσους έκαναν αίτηση μέχρι τέλους του έτους δίνουμε μια δίμηνη παράταση» σημείωσε σε δηλώσεις του στο στο Open, τονίζοντας ότι πρέπει παράλληλα να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο για τις αντικειμενικές αξίες, μια και με βάση αυτές αναμένονται σημαντικά και απαραίτητα έσοδα για το κρατικό ταμείο. Όπως είπε «μεταγενέστερα έχουν γίνει συναλλαγές» οπότε θα πρέπει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις εκκρεμότητες με τις αιτήσεις του προηγούμενου έτους να μπει η αγορά στη νέα αυτή φάση.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν εκπνεύσει το 2021 το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε 1 μήνα παράταση (έως 31/1) στην ισχύ των παλαιών αντικειμενικών ώστε να ολοκληρωθούν όσες μεταβιβάσεις εκκρεμούσαν. Πλέον οι ενδιαφερόμενοι που είχαν προλάβει να μαζέψουν τα χαρτιά και ώστε να καταθέσουν στις οικείες ΔΟΥ τη σχετική δήλωση μεταβίβασης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021, θα έχουν χρόνο μέχρι το Μάρτιο για να «κλείσουν» την όλη διαδικασία. 

Η ένταξη στη ρύθμιση 36-72 δόσεων

«Σε σχέση, δε, με τις 36-72 δόσεις θα δώσουμε ένα μήνα παράταση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το Μάρτιο 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει κανονικά στις 26 Ιανουαρίου 2022.  Υπενθυμίζεται ότι περίπου 820.000 οφειλέτες της Εφορίας που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγέντες, με βάση τους ΚΑΔ τους, από την πανδημία θα πρέπει μέχρι  τις 27 του μήνα να ρυθμίσουν χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών  από τους 820.000 οφειλέτες λιγότεροι από 50.000 έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα όμως, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως ειδικά για συγκεκριμένους ΚΑΔ που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί  στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον και για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, η δόση Ιανουαρίου ρυθμισμένων οφειλών «παγώνει» και μεταφέρεται στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου.

Πάντως η υποβολή της αίτησης την τελευταία στιγμή στο σχήμα των 36-72 δόσεων θα πρέπει να συνοδευτεί με  καταβολή της πρώτης δόσης, μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης ένταξης. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.

Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα