Πιέσεις από Κομισιόν για άμεσο διαγωνισμό και κλείσιμο του φακέλου ΛΑΡΚΟ

Πιέσεις από Κομισιόν για άμεσο διαγωνισμό και κλείσιμο του φακέλου ΛΑΡΚΟ
Εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας Eurokinissi

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, ο Ειδικός Διαχειριστής και το ΤΑΙΠΕΔ εργάζονται με χρονικό ορίζοντα για δεσμευτικές προσφορές το Νοέμβριο.

Μετά από αναβολές και έναντι αρχικού σχεδιασμού για το κλείσιμο της πολύκροτης υπόθεσης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, όλα δείχνουν ότι οι προσφορές από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ θα ζητηθούν στο τέλος του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο Ειδικός Διαχειριστής και το ΤΑΙΠΕΔ εργάζονται με αυτόν το χρονικό ορίζοντα. Οι ημερομηνίες λένε οι πληροφορίες έχουν σχεδόν κλειδώσει και οι δύο διαγωνισμοί δεν θα απέχουν πολύ ο ένας από τον άλλον.

Οι εξελίξεις, κατά τις ίδιες πηγές, έτρεξαν μετά από συστάσεις της Ευρ. Επιτροπής προς την κυβέρνηση για την ανάγκη κλεισίματος του «φακέλου» προκειμένου να μην υποχρεωθεί το ελληνικό δημόσιο να ανακτήσει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τη βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 160 εκ. ευρώ και για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης της χώρας προς την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριο τρέχουν επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διαθέσιμες πληροφορίες οι φορείς που θα διενεργήσουν τους διαγωνισμούς προχωρούν στη σύνταξη των τελικών κειμένων για τις συμβάσεις μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζει και το θέμα με την τύχη των 1.100 εργαζομένων. Το προσωπικό θα απολυθεί και το υπουργείο Εργασίας κινείται προς την κατεύθυνση της ανεύρεσης κονδυλίου για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η έκδοση της ΑΕΠΟ για τη λειτουργία του εργοστασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές φέρονται να ζητούν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση των περιβαλλοντικών επενδύσεων σε σχέση με εκείνο της τετραετίας που προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο.

Υπενθυμίζεται ότι για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ θα γίνουν δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων. Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο.

Στην κούρσα διεκδίκησης της βιομηχανίας έχουν απομείνει τρεις από τους αρχικά έξι υποψήφιους επενδυτές: οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS AG, MYTILINEOS και COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα