Πιθανή δημοσιονομική ευελιξία και το 2022

Πιθανή δημοσιονομική ευελιξία και το 2022
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Η δημοσιονομική ευελιξία που ξεκίνησε φέτος και θα συνεχιστεί και το 2021 είναι πιθανό να παραταθεί και για το 2022, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί της Κυριακής (13/09) στο Real FM, τόνισε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη είναι προσαρμοσμένα στην συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού και γι’ αυτό έχουν και τον χαρακτήρα του «έκτακτου», έχοντας ισχύ ως το τέλος του 2021. Τόνισε, επίσης, ότι η δημοσιονομική ευελιξία που ουσιαστικά αποφασίστηκε στο Eurogroup της Παρασκευής (11/09) στο Βερολίνο για το 2021, μπορεί να επεκταθεί και για το 2022. Τούτο διότι με βάση τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών, η επαναφορά της οικονομίας στα επίπεδα του 2019 αναμένεται περί το τέλος του 2022.

Αν, λοιπόν, επιβεβαιωθεί η παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για το 2022, μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συνεχίσουν να ισχύουν και το 2022.

Παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός έχουν και την έγκριση των θεσμών, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Αναλύοντας το κόστος των μέτρων συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ανάλυση του κόστους επιμερίζεται ως εξής:

  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% έχει κόστος 800 εκ. ευρώ
  • Η ανατολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 έχει κόστος 800 εκ. ευρώ
  • Η επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας θα κοστίσει 350 εκ. ευρώ
  • Η παράταση του προγράμματος Συνεργασία μέχρι και το τέλος του χρόνου θα έχει κόστος 200 εκ ευρώ
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ και IV θα δεσμεύσει πόρους 2,1 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ για τον τρίτο και 600 εκ. ευρώ για το τέταρτο κύκλο του προγράμματος)
  • Η καταβολή των αναδρομικών των συντάξεων και των διαφορών από τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα κοστίσει 1,86 δισ. ευρώ
  • Η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση τουρισμό και μεταφορές θα κοστίσει περίπου 150 εκ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σε ταμειακό επίπεδο το υπουργείο Οικονομικών έχει τα απαραίτητα διαθέσιμα για να καλύψει τα μέτρα αυτά έχοντας διαθέσιμα 38,7 δισ. ευρώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα