“Πλάτη” από το δημόσιο για να αυξηθεί η ρευστότητα των τραπεζών

“Πλάτη” από το δημόσιο για να αυξηθεί η ρευστότητα των τραπεζών
Εξωτερικών άποψη του υπουργείου Οικονομικών Eurokinissi

Πώς λειτουργεί το εργαλείο της Προστασίας Απώλειας Περιουσιακού Στοιχείου (APS) με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου από τα κόκκινα δάνεια και την αύξηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Την χρήση του εργαλείου της Προστασίας Απώλειας Περιουσιακού Στοιχείου (APS) βάζει στο τραπέζι το υπουργείο οικονομικών και το ΤΧΣ για να περιορίσει άμεσα τον κίνδυνο από τα κόκκινα δάνεια και να αυξήσει την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Το εργαλείο λειτουργεί ως εξής: Η τράπεζα συμφωνεί με το Λογιστήριο να «ασφαλίσει» ένα μέρος των κόκκινων δανείων της από μελλοντικές απώλειες μέσω της διαχείρισης του (πχ της πώλησης ή ενός κουρέματος τόκου και κεφαλαίων ). Η « διευκόλυνση» αυτή θα έχει ένα ετήσιο « «ασφάλιστρο» που θα πρέπει να πληρώνει η Τράπεζα στο Ελληνικό δημόσιο μέχρι και την πλήρη εκκαθάριση του δανείου.

Με την τεχνική αυτή το μέρος των κόκκινων δανείων που θα ασφαλιστεί «πρασινίζει» και μεταφέρεται στα υγιή κεφάλαια της Τράπεζας, οπότε πλέον μέσω των ασφαλισμένων από το δημόσιο κόκκινων δανείων θα έχει ισόποσο περιθώριο να δανείσει την πραγματική οικονομία.

Το μείγμα δανείων που μπορεί να μπει σε ένα τέτοιο πακέτο έχει συνήθως κάποια εξασφάλιση. Είτε πρόκειται δηλαδή για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια με εγγυήσεις είτε για μεγάλα στεγαστικά δάνεια για ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας.

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι το εργαλείο έχει χρησιμοποιηθεί από την Royal Bank Of Scotland, η οποία ασφάλισε έτσι προβληματικά δάνεια 325,6 δισ. λιρών και η συμφωνία την ήθελε να αναλαμβάνει ζημιά περίπου 6% από το τεράστιο αυτό ποσό μέσω της διαχείρισης των δανείων αυτών, δηλαδή 19,5 δισ. λίρες και το υπόλοιπο ήταν εγγυημένο από το αγγλικό δημόσιο.

Οι πληροφορίες θέλουν στην Ελλάδα το εργαλείο να έχει πολύ περιορισμένη χρήση και μόνο στο βαθμό του να ξεμπλοκάρει επιτέλους η δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που έχει παγώσει εδώ και χρόνια λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα