Ποιοι αναλαμβάνουν τα μεγάλα έργα της Λ. Κύμης, Παράκαμψης Χαλκίδας και τμήματος ΒΟΑΚ

Ποιοι αναλαμβάνουν τα μεγάλα έργα της Λ. Κύμης, Παράκαμψης Χαλκίδας και τμήματος ΒΟΑΚ
Φωτο αρχείου. Eurokinissi

Άνοιξαν οι προσφορές για τα τρία οδικά έργα της επέκτασης της Λ. Κύμης, του ανατολικού τμήματος του ΒΟΑΚ και της Παράκαμψης Χαλκίδας.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν σήμερα 22 Φεβρουαρίου οι δημοπρατήσεις για  τρία μεγάλα οδικά έργα που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για τα έργα  της της Λ.Κύμης, το ανατολικό τμήμα του ΒΟΑΚ, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος και η Παράκαμψη Χαλκίδας. Πριν από λίγο άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές από όπου προέκυψαν οι μειοδότες ανά τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έργο της παράκαμψης Χαλκίδας μειοδότησε η Μυτιληναίος . Στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ μειοδότησε η ΑΚΤΩΡ και στην επέκταση της Λεωφόρου Κύμης  μειοδότησε το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Πλέον εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις ή προσφυγές από τους άλλους συμμετέχοντες το επόμενο διάστημα οι σημερινοί μειοδότες θα αναδειχθούν σε προσωρινούς αναδόχους. Στη συνέχεια οι συμβάσεις θα σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θα παρουσιαστούν στη Βουλή και θα πέσουν οι υπογραφές.  Μεγάλος στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι τα έργα να ξεκινήσουν εντός του 2022.

Τα έργα που έχουν συνολικό προϋπολογισμό με ΦΠΑ 750 εκατ. ευρώ ενισχύουν και συμπληρώνουν οδικές υποδομές που ήδη προϋπάρχουν. Σημαντικότερο έργο θεωρείται η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης η οποία αποτελεί την πρώτη επίσημη επέκταση της Αττικής Οδού. Στα έργα της Λ.Κύμης και του τμήματος του ΒΟΑΚ θα κατασκευαστούν τμήματα κλειστού αυτοκινητόδρομου.

Σημαντικό στοιχείο θα αποτελέσει η συμμετοχή και ποιους θα προσελκύσει. Η συμμετοχή των μεγάλων ομίλων είναι όπως φαίνεται βέβαιη και μένει να δούμε ποιοί ακόμα συνασπισμοί θα δημιουργηθούν. Να θυμίσουμε πως στον διαγωνισμό για το οδικό τμήμα Μπράλος-Άμφισσα την περασμένη Τρίτη, ύψους 285 εκατ. ευρώ, μειοδότησε η κοινοπραξία CMC-ΤΕΚΑΛ-ΙΝΤΕΡΚΑΤ. Ήταν το πρώτο από ένα πακέτο συνολικά τεσσάρων οδικών έργων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης

Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, είναι έργο ύψους 352,3 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Αντικείμενο του είναι η ολοκλήρωση της Λεωφόρου Κύμης, στο τμήμα από την Αττική Οδό έως τον Α/Κ Καλυφτάκη της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, και αφορά στην μελέτη και κατασκευή οδικού άξονα διατομής κλειστού αυτοκινητοδρόμου, συνολικού μήκους περίπου 3,8 χλμ. Η ολοκλήρωση με την σύνδεση ΕΟ Νο1 κόμβου Καλυφτάκη αποτελεί αντικείμενο της Σύμβασης προαίρεσης. Το συνολικό μήκος του έργου εκτιμάται σε 4,2χλμ μαζί με την προαίρεση.

Η προαίρεση ύψους 32,53 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος του έργου αφορά στη ολοκλήρωση του Α/Κ Καλυφτάκη. Οι εργασίες περιλαμβάνουν:

  •  Δυο γέφυρες μήκους περίπου 260 m εκάστη, με πλάτος φορέα ~10 m, όπου διέρχονται οι δυο κατευθυντήριοι κλάδοι του ΑΚ
  • Οι προσβάσεις των γεφυρών με κατασκευή τοίχων αντιστήριξης των απαιτούμενων επιχωμάτων
  • Έργα κατασκευής νέων οδικών τμημάτων και κλάδων, που θα υποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου

Επίσης, περιλαμβάνονται και όλα τα επιμέρους έργα (οδοστρωσία, ασφαλτικά, αποχετευτικοί τάφροι και αγωγοί, οδοφωτισμός, σήμανση, ασφάλιση κλπ.).

Το τμήμα του ΒΟΑΚ, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

Η δημοπράτηση του ανατολικού τμήματος του ΒΟΑΚ από τη Νεάπολη μέχρι και την πόλη του Αγίου Νικολάου μήκους 14,5 χιλιομέτρων είναι ένα κομμάτι ακόμα του παζλ του κυοφορούμενου νέου αυτοκινητοδρόμου. Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 186 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά στη βελτίωση – διαπλάτυνση του υφιστάμενου τμήματος Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος σε 4ιχνη αρτηρία με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένου καταστρώματος κυκλοφορίας, συνολικού πλάτους 22,50 m.

Στο έργο περιλαμβάνεται, ως προαίρεση, η βελτίωση διατομής και γεωμετρίας της Π.Ε.Ο. Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος, για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου.

Το έργο έχει διάρκεια σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού 36 μήνες και στόχος είναι η ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2025. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών

Το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών, αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια. Έχει κόστος με ΦΠΑ 210 εκατ. ευρώ και θεωρείται πως θα λύσει το σημαντικό κυκλοφοριακό πρόβλημα της Χαλκίδας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συγκεκριμένα αντικείμενο του έργου, είναι η πλήρης μελέτη και κατασκευή:

1) Του τμήματος αυτοκινητόδρομου διατομής α4vσ: Ν. Λάμψακος – Σήραγγα Βαθροβουνίου (Χ.Θ. 4+080 – 6+000). Σημειώνεται ότι από τη Χ.Θ. 4+960 έως τη Χ.Θ. 5+400 γίνεται προσαρμογή της παραπάνω τυπικής διατομής αυτοκινητοδρόμου (α4νσ) σε τυπική διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας β2σ, η οποία και εφαρμόζεται για το σύνολο του υπολειπόμενου οδικού άξονα,

2) Του τμήματος αρτηρίας κλειστού τύπου διατομής β2σ: Σήραγγα Βαθροβουνίου – Ψαχνά (Χ.Θ. 6+000 – 20+760)

3) Των τμημάτων της προαίρεσης α) το τμήμα πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα, δηλαδή το τμήμα «Α. Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος», μήκους 4,0 χλμ. περίπου, β) το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών και γ) το τμήμα της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια.

Η διάρκεια των έργων για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης και την Παράκαμψη Χαλκίδας, έχει οριστεί σε 48 μήνες από την ημέρα της υπογραφής τους. Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και της περιόδου κατασκευής και με την προϋπόθεση να υπογραφούν εντός του 2022, τα έργα αυτά θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα