Power Pass: Ώρα πληρωμών των αναδρομικών επιδοτήσεων για το ρεύμα

Power Pass: Ώρα πληρωμών των αναδρομικών επιδοτήσεων για το ρεύμα
Power pass Eurokinissi

Άρχισε η ενημέρωση των πολιτών για τα ποσά του Power Pass. 2,8 εκατ. αιτήσεις  υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα και μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης αναμένεται να πιστωθούν αθροιστικά, για τις αναδρομικές αποζημιώσεις 280 εκατ. ευρώ.

Σε δύο “κύματα” θα γίνει η αποπληρωμή για το επίδομα που αφορά αναδρομικές ενισχύσεις για τις καταναλώσεις του πρώτου 5μήνου του 2022, για το ρεύμα που κυμαίνονται από 18 έως 600 ευρώ.

Έτσι, από σήμερα το πρωί ξεκίνησε η ενημέρωση για τα πρώτα ποσά ενώ θα ακολουθήσει και μια νέα δόση πληρωμών έως στις 20 Ιουλίου, καθώς τρέχουν έλεγχοι και διασταύρωση στοιχείων για πολλές αιτήσεις.

Μάλιστα την Παρασκευή 15 Ιουλίου θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά για το Power Pass, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μάλιστα, τόνισε ότι η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει σταδιακά, αλλά ο στόχος είναι να πιστωθεί ολόκληρο το ποσό στον κάθε δικαιούχο. Η αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα που καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής και αυξάνονται οι επιδοτήσεις στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης του νοικοκυριού, εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σκρέκας.

Στα 2,8 εκατ. οι αιτήσεις

Να σημειωθεί ότι 2,8 εκατ. αιτήσεις υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Power Pass και μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης αναμένεται να πιστωθούν αθροιστικά, για τις αναδρομικές αποζημιώσεις 280 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή χορηγείται η επιδότηση και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης.

Για κύρια κατοικία

Οι έξτρα επιδοτήσεις αυτές αφορούν την κύρια κατοικία κι άρα, όσοι έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες η εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης δεν θα λάβουν την ενίσχυση. Επίσης δεν επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες. Ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Την ενίσχυση θα λάβει ο καταναλωτής στο όνομα του οποίου είναι ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς η το Ε1 το χάνει. Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους. Σε περίπτωση που μία παροχή για συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός.

Τα σημεία SOS

Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.

Εισοδηματικά κριτήρια

Επίσης, την ενίσχυση θα λάβουν όσοι στις φορολογικές δηλώσεις εμφάνισαν εισόδημα από όλες τις πηγές (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, αποζημιώσεις, ενοίκια κ.α) πάνω από 45.000 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση των φόρων. Πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, πράγμα που σημαίνει ότι στη περίπτωση εγγάμων προστίθενται τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή αν ο ένας έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ δεν θα λάβουν το επίδομα αφού το συνολικό τους εισόδημα ανέρχεται σε ί46.000 ευρώ.

«Κερδισμένοι» είναι οι άγαμοι καθώς και για αυτούς ισχύει το όριο των 45.000 ευρώ οπότε ο κίνδυνος να ξεπερνά το εισοδηματικό όριο είναι μικρότερος. Δεν υπάρχει δυνατότητα εκ των υστέρων διόρθωσης του ύψους του εισοδήματος με τροποποιητική φορολογική δήλωση αφού τα στοιχεία για τον υπολογισμό του επιδόματος θα αντληθούν αυτόματα από το αρχείο της ΑΑΔΕ με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις.

Παραδείγματα

Πάντως οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι σε σχέση με προσδοκίες για τις ενισχύσεις. Για παράδειγμα εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε στο διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου 2022 αθροιστικά τα 1.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί του ποσού των 500 ευρώ της επιβάρυνσης που επωμίσθηκε ο καταναλωτής θα λάβει το 60% δηλαδή 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Σε περίπτωση που η καθαρή επιβάρυνση μετά την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ αλλά αν η επιβάρυνση ήταν 2.000 ευρώ ο καταναλωτής δεν θα λάβει το 60% δηλαδή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ καθώς ξεπερνάει το ανώτατο όριο του επιδόματος που είναι 600 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης. Δηλαδή αν κάποιος λάβει ενίσχυση 300 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα