Προετοιμάζεται το σχέδιο “κοινωνικής στέγασης”

Προετοιμάζεται το σχέδιο “κοινωνικής στέγασης”
Eurokinissi

Το αθηναϊκό κέντρο αναμένεται να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής για το κυβερνητικό πρόγραμμα στέγασης. Η απομάκρυνση υπουργείων, υπηρεσιών και μισθωτών δημιουργεί χώρο για νέες χρήσεις και κατοικίες.

Οι προγραμματισμένες αναπλάσεις στην Αθήνα αναμένεται να αλλάξουν άρδην το τοπίο της αγοράς ακινήτων στην πρωτεύουσα, όπως προκύπτει από σειρά τοποθετήσεων κυβερνητικών και οικονομικών παραγόντων στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo.

Την ίδια στιγμή και εφόσον το ζήτημα στέγασης απoτελεί μείζον ζήτημα για χιλιάδες νοικοκυριά, η κυβέρνηση προετοιμάζει πρωτοβουλίες για την εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη λεγόμενη «κοινωνική στέγαση», δηλαδή για τη δημιουργία κατοικιών που διατίθενται ενδεχομένως με χαμηλότοκη δανειοδότηση σε πολίτες με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι μεγάλες business και οι ευκαιρίες

«Τα επόμενα 7 χρόνια περίπου 200 κτίρια στο αθηναϊκό κέντρο θα αλλάξουν χρήση, χρήστες και πιθανώς ιδιοκτήτες» ανάφερε ο επικεφαλής της Dimand, Δ. Ανδριόπουλος από το βήμα της 22ης Prodexpo, δίνοντας τον «τόνο» της μεγάλης ανακατάταξης που προμηνύεται στην αγορά ακινήτων.

Η αναφορά αφορούσε στη μετακόμιση 9 υπουργείων και η τοποθέτηση τους στο έργο ΣΔΙΤ ανάπλασης του εργοστασίου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, στα σχέδια μετεγκατάστασης των κεντρικών γραφείων Eurobank και Πειραιώς στο Ελληνικό, που θα απευλευθερώσουν εμβληματικά ακίνητα στο κέντρο, αλλά και στην αξιοποίηση των εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων (ΙΚΑ στην Πειραιώς, Εφετείο στην πλατεία Δικαιοσύνης κτλ), όπως επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης.

Σύμφωνα δε με τις πρώτες εκτιμήσεις – όπως τις διατύπωσε ο κ. Ανδριόπουλος- οι επενδύσεις στο real estate του αθηναικού κέντρου αγγίζουν το μισό δις.ευρώ, για την πρώτη φάση αναμόρφωσης.

Κοινωνική κατοικία

Για όσους παρακολουθούν την αγορά ενοικίων και απόκτησης στέγης στα μεγάλα αστικά κέντρα, προκύπτει πως ακόμη και μεσαία εισοδήματα, βρίσκονται αποκλεισμένα. Δεν είναι τυχαίο πως δύο γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης κάνουν λόγο για την «κοινωνική κατοικία». Κατά την παρουσία του στο συνέδριο της Prodexpo, ο κ.Ευθ.Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έκανε λόγο για την «Τράπεζα Γης» αλλά και το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν ακίνητα στο κέντρο της πόλης για τη στέγαση «νέων κατοίκων».

Με ποιο προωθημένο σχέδιο εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί «ένα πρόγραμμα αξιοποίησης δημόσιας γής ή ακινήτων, με σκοπό την εξυπηρέτηση της κοινωνικής στέγης», όχι μόνο σε Αθήνα και μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα