Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη... δραχμή

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη... δραχμή

Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, έχει προετοιμαστεί για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στο τραπέζι τρία σενάρια με κοινό στοιχείο την επιστροφή στη δραχμή

Σενάρια πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει επεξεργαστεί η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με το Spiegel.

Αυτά θα γίνουν πραγματικότητα στην περίπτωση που η κυβέρνηση Παπαδήμου αποφασίσει να μην ακολουθήσει το συμφωνημένο πρόγραμμα λιτότητας.

Το βασικό σενάριο βασίζεται στην εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα χειροτερεύσει πολύ.

ADVERTISING

Σε αυτή την περίπτωση, η έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση θα μπορούσε μάλιστα να συμβάλει στην ενίσχυση της Ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, μετά από μια αρχική περίοδο αναταράξεων.

Το σκεπτικό είναι ότι η νομισματική ένωση θα μπορούσε να γίνει πιο σταθερή χωρίς τα πιο αδύναμα μέλη της.

Ένα χειρότερο, προβλέπει ότι οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη θα είναι λιγότερο ευνοϊκές. Σ' αυτή την περίπτωση, η Ιταλία και η Ισπανία θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών και το κόστος δανεισμού τους θα αυξάνονταν.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη... δραχμή

Υπό αυτό το σενάριο, το EFSF θα αναγκάζονταν να χορηγήσει φρέσκο χρήμα σ' αυτές τις χώρες. Για να πετύχει όμως αυτό, το EFSF θα πρέπει να επεκταθεί το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να διαθέτει δυνατότητα δανεισμού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Το χείριστο σενάριο προβλέπει ότι θα υπήρχε δραματική υποτίμηση του νέου νομίσματος της Ελλάδας έναντι του ευρώ.

Αυτό θα είχε μεν την θετική επίπτωση του να καταστήσει τις εξαγωγές της χώρας φθηνότερες, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις θα υποσκέλιζαν τα όποια οφέλη. Το χρέος της χώρας θα αυξάνονταν παρά το "κούρεμα", αφού τα χρέη της Ελλάδας θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας θα υποβαθμίζονταν άμεσα για μια ακόμα φορά και οι ελληνικές εταιρείες θα το εύρισκαν εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσουν πρόσβαση σε λεφτά διότι οι τράπεζες της χώρας επίσης θα αποκόπτωνταν από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Πολλές εταιρείες θα χρεοκοπούσαν διότι και το δικό τους χρέος θα ήταν σε ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί ακόμα εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους.

Η εγχώρια κατανάλωση θα κατέρρεε, κάνοντας το πρόβλημα ακόμα χειρότερο. Η χώρα θα χρειαζόταν δεκαετίες για να απαλλαγεί από αυτόν τον φαύλο κύκλο, ενώ και άλλα κράτη θα μπορούσαν να μπουν στην δίνη αυτή.

Πάντως, σύμφωνα με το Spiegel, γερμανικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως το πιο αρνητικό σενάριο δεν είναι πιθανό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο οδικός χάρτης της ελληνικής χρεοκοπίας

SHARE:

24Media Network