Ψάχνουν αντιβιοτικά για τον κορονοϊό στην οικονομία

Ψάχνουν αντιβιοτικά για τον κορονοϊό στην οικονομία
Συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Eurokinissi

Επιπτώσεις και στην οικονομία από την επέλαση του κορονοϊού. Ψυχραιμία στο οικονομικό επιτελείο και εγρήγορση για μέτρα στήριξης.

Ετοιμότητα να συνδράμει απαλύνοντας τις όποιες συνέπειες δημιουργήσει η εξάπλωση του κορονοιϊου στην οικονομία, δηλώνουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις προς το παρόν είναι περιορισμένες

Παρόλα αυτά δεν κρύβουν την ανησυχία που αφορά τον χρόνος και η έκταση των επιπτώσεων με δεδομένο ότι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας, οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται ήδη σε πορεία επιβράδυνσης.

Αντίθετα σε ό,τι αφορά τις πρώτες αρνητικές εξελίξεις σε κεφαλαιαγορά και χρηματαγορά θεωρούνται σχεδόν αυτονόητες με το κλίμα που επικρατεί διεθνώς.

Σε μια εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο κατάγραψε μια συνολική πρώτης της τάξης του 13,4% ενώ και τα ελληνικά ομόλογα είχαν επίσης μια άνοδο στις αποδόσεις τους που άγγιξε το 23 %. Σε ό,τι αφορά την πτώση του χρηματιστηρίου κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι θα διαρκέσει όσο διαρκεί και η πτώση και των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το γεγονός ότι το κύριο βάρος της πτώσης επωμίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές (δηλαδή ένας κλάδος που δεν επηρεάζεται άμεσα από μια κατάσταση μιας πανδημίας ) δείχνει ότι πέρα από το γενικότερο κλίμα η πτώση είναι αποτέλεσμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας .

Σε ότι αφορά την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων το υπουργείο οικονομιών εκτιμά ότι η απόδοση του 1,16% στη οποία διαπραγματεύονταν χθες το ελληνικό 10ετές παραμένει ένα από τα ιστορικά χαμηλά που έχουμε δεί ποτέ . Αν κάποιος θέλει να επισημάνει κάποια συνέπεια θα ανέφερε την αναβολή μιας έκδοσης 10ετούς ομολόγου που είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο .

Κινητικότητα για μέτρα στήριξης

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο οικονομικών δηλώνει έτοιμο να νομοθετήσει το αμέσως επόμενο διάστημα μέτρα στήριξης να προκύψουν προβλήματα σε συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους . Χθες το απόγευμα αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο έγινε άλλη μια σύσκεψη στο ΓΛΚ μεταξύ του υπουργού οικονομικών κ Χρήστου ΣταΪκούρα με τον υφυπουργό οικονομικών κ.. Θόδωρο Σκυλακάκη ώστε να καθοριστούν κάποια όρια μέσα στα οποάι μπορούν να ενισχυθούν επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις του κοροναϊού .

Μάλιστα πηγές του υπουργείο τόνιζαν ότι είναι ανοιχτοί και σ ε μια διευρυμένη σύσκεψη με φορείς της αγοράς για να συζητηθούν οι επιπτώσεις και ο τρόπος αντιμετώπισής τους όταν η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη .

Αρμόδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για απώλειες σε κάποιο κλάδο με εξαίρεση ίσως από κάποιες καθυστερήσεις και αναβολές στην Ναυτιλία ειδικά σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας ( Κίνα ,Ν Κορέα Ιαπωνία Φιλιππίνες ) που υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού . Παρακολουθούνται επίσης από κοντά και οι κρατήσεις σε ελληνικά τουριστικά πρακτορεία από την Κίνα και της γύρω χώρες. Και από εκεί όμως δεν παρουσιάζονται – προς το παρόν – ακυρώσεις αλλά δεν ακολουθούν και την προσδοκώμενη ανοδική πορεία προς την χώρα μας.

Επίσης παρακολουθείται και η εισαγωγική δραστηριότητα εμπορικών επιχειρήσεων από την Κίνα και τις γύρω χώρες όπου επίσης δεν υπάρχουν ακόμη ανησυχητικές αποκλίσεις .

Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΟΙΚ δηλώνει έτοιμο να νομοθετήσει ενισχύσεις και διευκολύνσεις σε κλάδους που φαίνεται ότι θα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη πανδημία . Οι διατάξεις αυτές θα οριστικοποιηθούν και θα ενταχθούν στα τρία νομοσχέδια που θα φέρει το ΥΠΟΙΚ ως το τέλος Μαρτίου . Το πρώτο θα διευρύνει το πεδίο των ηλεκτρονικών συναλλαγών ο δεύτερο θα βελτιώνει την λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και το τρίτο θα έχει μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε καπνικά προϊόντα και καύσιμα .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα