ΣΕΒ: Εξασθένιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω του κορονοϊού

ΣΕΒ: Εξασθένιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω του κορονοϊού
Τα γραφεία του ΣΕΒ στην Αθήνα Eurokinissi

Το μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα αποδυναμωθεί λόγω του κορονοϊού. Ιδιαίτερη προσοχή στα «κόκκινα δάνεια» μετά από τις 30 Απριλίου.

Εξασθένιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω του κορονοϊού, διαβλέπει ο ΣΕΒ ( Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ) στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, προβλέποντας ελλείψεις και άνοδο τιμών των πρώτων υλών και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις πρακτικές διαχείρισης «κόκκινων δανείων» μετά τις 30 Απριλίου, όταν απελευθερώνονται οι διαδικασίες προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών.

«Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να αποδυναμώνονται. Οι διάφοροι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, και ιδίως η βιομηχανία και η γεωργία, αν και η συμμετοχή τους στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι σχετικά περιορισμένη, θα υποστούν τις συνέπειες μιας ενδεχομένως παρατεταμένης έλλειψης, και ανόδου τιμών, πρώτων υλών», αναφέρει ο Σύνδεσμος και προσθέτει:

«Ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία ειδικότερα φαίνεται να εισέρχονται σε φάση συρρίκνωσης, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης, αναλόγως της διάρκειας των επιδράσεων του κορονοϊού στην παραγωγή, τα εισοδήματα και την κατανάλωση. Είναι ευτυχής συγκυρία που η πανδημία του κορονοϊού βρίσκει την ελληνική οικονομία σε φάση ενίσχυσης της οικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς και του φιλοαναπτυξιακού περιβάλλοντος και θεσμικού πλαισίου. Από την άλλη μεριά, η πανδημία του κορονοϊού και η έξαρση ασταθών πολιτικών παραγόντων που συνδέονται με τις προσφυγικές ροές και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θέτουν σε αμφισβήτηση τη στρατηγική της χώρας μας ως ελκυστικού και ανερχόμενου επενδυτικού προορισμού, και κατ’ επέκταση επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα».

Ο Σύνδεσμος σημειώνει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν (αναβολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων), τονίζοντας ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση χωρίς, όμως, να αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα ζήτησης λόγω επερχόμενης πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Τέτοιου είδους μέτρα, μεταξύ άλλων, συνιστούν οι επιστροφές φόρων και οι μειώσεις φόρων παρακράτησης.

«Παρά τη στήριξη, πάντως, που παρέχεται διεθνώς, οι αγορές καταποντίζονται με ασυνήθιστα υψηλή ένταση. Η κατάσταση αυτή, έτσι, προοιωνίζεται ισχυρές υφεσιακές επιπτώσεις, σε αχαρτογράφητα εν πολλοίς νερά, για τη διεθνή οικονομία, αλλά και στην ελληνική οικονομία υπό προϋποθέσεις. Πάντως αναμένεται ότι η λήψη μέτρων θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο εύρος και βάθος και θα επιταχυνθεί», καταλήγει ο ΣΕΒ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα