“Κλειδώνει” η πληρωμή του ΔΝΤ και η είσπραξη των ΑΝΦΑ

“Κλειδώνει” η πληρωμή του ΔΝΤ και η είσπραξη των ΑΝΦΑ
AP

Κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση της Ελλάδας που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη.

Με δύο διαφορετικές διαδικασίες σήμερα οριστικοποιείται η πληρωμή 2,7 δισ. υψηλότοκου χρέους από την Ελλάδα στο ΔΝΤ και – μέσω EuroWorking Group η είσπραξη 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων.

Στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση της Ελλάδας που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη. Βασικό ζητούμενο θα είναι η κατ’ αρχήν έγκριση από τους ευρωπαίους τεχνοκράτες της δόσης των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες.

Με δεδομένο ότι η έκθεση υποδεικνύει σαφώς προς το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την καταβολή των 767 εκατ. ευρώ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι και το EWG θα εισηγηθεί θετικά για την καταβολή των χρημάτων προς την Ελλάδα στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Το ίδιο αν όχι περισσότερο σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι να γίνει σήμερα και μια συζήτηση για το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς: Την άδεια που ζητά η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα για συμφωνημένες επενδύσεις και παράλληλα τα χρήματα αυτά να αθροίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η Ελλάδα επιθυμεί διακαώς την έγκριση του αιτήματος της το συντομότερο δυνατό ώστε να προλάβει να «ωριμάσει» έργα που θα απορροφήσουν τους επιπλέον αναπτυξιακούς πόρους.

Παράλληλα, αν γίνει αποδεκτό και το αίτημα να καταγράφεται στο πρωτογενές πλεόνασμα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, τότε γίνεται πολύ πιο εύκολη η ετήσια επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αφού θα έχει «σίγουρα» επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 1,2 δισ. ευρώ ως το 2022.

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Παράλληλα με την είσπραξη των κερδών από τα ομόλογα, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αποπληρωμή των 2,7 δισ. από τα συνολικά 8,4 δισ. ευρώ που οφείλει ακόμη η Ελλάδα στο ΔΝΤ.

Η πρόωρη αποπληρωμή θα απαλλάξει πρόωρα της Ελλάδα από χρέος που σήμερα τοκίζεται με επιτόκιο 4,9% και αντιστοιχεί στο 31,3% του συνολικού χρέους της Ελλάδας στο ταμείου.

Με την αποπληρωμή του η Ελλάδα εξοφλεί τις δόσεις προς το ταμείο ως τις αρχές του 2021 ενώ για την αποπληρωμή θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι που έχουν αντληθεί από τις αγορές στις έως τώρα εκδόσεις ομολόγων που έχουν διαμορφώσει μέσο επιτόκιο 3,3%.

Μετά την έγκριση από το μεγαλύτερο δανειστή του ελληνικού δημοσίου, το Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, την αποδοχή από το Eurogroup και την ολοκλήρωση του κύκλου των εθνικών κοινοβουλίων σήμερα, θα πρέπει να γίνουν οι τελικές κινήσεις, ώστε να χρήματα να φύγουν από Ελλάδα και να μεταφερθούν στα ταμεία του ΔΝΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα