Σούπερ μάρκετ: Πλαφόν στις πωλήσεις αλεύρων και ηλιελαίων

Σούπερ μάρκετ: Πλαφόν στις πωλήσεις αλεύρων και ηλιελαίων
Γυναίκα βλέπει τις τιμές στο σούπερ μάρκετ ISTOCK

Το μέτρο εφαρμόζεται κυρίως για προληπτικούς λόγους και περνά και στα φυσικά καταστήματα. Η κυβέρνηση έδωσε διορία 48 ωρών στις επιχειρήσεις για να καταγράψουν τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα

Πλαφόν στις αγορές βασικών ειδών διατροφής ξεκίνησαν να βάζουν κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με στόχο να μην υπάρξουν ελλείψεις και εν συνεχεία ανατιμήσεις.

Μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο χαρακτηρίζεται καθαρά προληπτικού χαρακτήρα, έχει εφαρμοστεί σε ηλεκτρονικά καταστήματα σούπερ μάρκετ, ενώ αναμένεται να περάσει και στα φυσικά. Ήδη μια μεγάλη αλυσίδα έχει επεκτείνει το μέτρο στα φυσικά της καταστήματα μόνο για το ηλιέλαιο, επιτρέποντας στους πελάτες της να προμηθευτούν έως τέσσερα τεμάχια σε συσκευασία τους ενός ή των δύο λίτρων και ένα τεμάχιο στην πεντάλιτρη συσκευασία.

Συγκεκριμένα, σε ηλεκτρονικό κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ έχει μπει πλαφόν αγορών στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μέχρι τρία τεμάχια. Το ίδιο συμβαίνει και με το ηλιέλαιο, καθώς επιτρέπονται οι αγορές μέχρι τριών συσκευασιών. Αντίστοιχα, σε άλλο ηλεκτρονικό κατάστημα σούπερ μάρκετ, επιτρέπεται η αγορά μέχρι 4 συσκευασιών ηλιελαίου.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έδωσε διορία 48 ωρών στις επιχειρήσεις για να καταγράψουν τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα, που διαθέτουν.

Μέσω ειδικής πλατφόρμας, θα ελέγχονται ουσιαστικά τα αποθέματα σε σιτηρά και αλεύρι, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ήδη ελλείψεις και ανατιμήσεις. Στόχος να εξασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, αλλά και να μπει “ασπίδα” στις αυξήσεις τιμών σε πολλά προϊόντα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Καθησυχάζουν

“Τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχω ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα προϊόντα αυτά, για να ξέρουμε τα αποθέματα που υπάρχουν. Σε ευρωπαϊκές χώρες έχει τεθεί και όριο στην πώληση τους από σούπερ μάρκετ”, σημείωσε άλλωστε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Προσέθεσε πως “δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι τα άλευρα και το ηλιέλαιο που ήδη με έχουν καταγράψει μια φρενήρη πορεία θα μπουν στο “μικροσκόπιο” μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών για να υπάρχει καθημερινή καταγραφή των εισαγωγών και των αποθεμάτων αλλά και η διακύμανση των τιμών τους. Συνεπώς, όλες οι επιχειρήσεις, όπως συνέβη και στην πανδημία με άλλα είδη, θα καλούνται να καταγράφουν τις ποσότητες που έχουν.

Ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής, τόνισε πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας προϊόντων.

“Το ξεκαθαρίζω για να μη δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο. Ήδη έχουμε καταγράψει, από τις μεγάλες αλυσίδες, τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα. Υπάρχουν επαρκή αποθέματα, για μήνες μπροστά μας, για όλα αυτά τα προϊόντα” είπε ο υπουργός. Σημείωσε ωστόσο, ότι ειδικά για το ηλιέλαιο, φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, γιατί λόγω της μεγάλης αύξησης τιμής ορυκτών καυσίμων ένα μεγάλο κομμάτι ηλιελαίου πάει για καύσιμο και έτσι λείπει από την αγορά των τροφίμων, όμως, και σε αυτό το είδος έχουμε μεγάλη επάρκεια για μεγάλο διάστημα.

Στη Βουλή κατατέθηκε άλλωστε σχετική ρύθμιση προχθές, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο την εισαγωγή, εμπορία και διακίνηση γεωργικών προϊόντων καλούνται να κάνουν έκτακτη απογραφή. Αυτή πρέπει να γίνει εντός 2 ημερών από την ψήφιση και δημοσιοποίηση της διάταξης.

Οπως ορίζεται η απογραφή αφορά τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, τα δημητριακά, τα άλευρα, τον ηλίανθο και τα φυτικά έλαια.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να δηλώσουν μεταξύ άλλων την ποσότητα των αποθεμάτων τους, την χώρα προέλευσης του προϊόντος και τον χώρο αποθήκευσης. Οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά σε ειδικό σύνδεσμο του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι κυρώσεις για την μη συμμόρφωση επισύρουν ποινές διοικητικών προστίμων ακόμη και κατάσχεσης των αναφερομένων ειδών.

Τα προϊόντα

Η υποχρέωση δήλωσης των αποθεμάτων αφορά στα παρακάτω προϊόντα:

– πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,

– λιπάσματα,

– ζωοτροφές,

– ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

– άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών,

– ηλίανθο

– φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Σε κάθε περίπτωση, η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων, όπως κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς, και διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000-100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα