Η απειλή του “στασιμοπληθωρισμού” “ξαναζεσταίνει” τη συζήτηση για μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά

Η απειλή του “στασιμοπληθωρισμού” “ξαναζεσταίνει” τη συζήτηση για μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά
Κύμα ακρίβειας απειλεί τα νοικοκυριά και την οικονομία Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες, προβλήματα στον τομέα της προσφοράς στην οικονομία και ενεργειακό ράλι τροφοδοτούν μια “τέλεια καταιγίδα” στο μέτωπο των τιμών.

Η παρέμβαση στις τιμές μέσω μείωσης έμμεσων φόρων μπαίνει και πάλι στη συζήτηση καθώς βασικά αγαθά ανατιμώνται συνέχεια οδηγώντας σε έντονο ανοδικό σπιράλ τον πληθωρισμό αλλά και σε ασφυκτικό κλοιό χιλιάδες νοικοκυριά.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από λίγες εβδομάδες, ήταν το δεύτερο τέτοιο γεγονός τα τελευταία δύο χρόνια, με το πρώτο να είναι η πανδημία. Αυτή η τέλεια καταιγίδα ήρθε σε μια περίοδο όπου οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι σημαντικές και τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και ο χρηματοπιστωτικός τους τομέας ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Δημιουργεί στασιμοπληθωριστικές τάσεις και διλήμματα νομισματικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και δημοσιονομικά, ενεργειακά και αμυντικά διλήμματα για την ευρωζώνη και τις εθνικές κυβερνήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στο Moneyreview Banking Summi

Μιλώντας, ήδη, προχθές στον Αντ1 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε και πάλι το θέμα του ΦΠΑ αν και βέβαια είναι κάτι που το αρμόδιο υπουργείο, λόγω δημοσιονομικού βάρους, αποφεύγει να βάλει στην ατζέντα, πέρα από αναφορά στην πιθανότητα παράτασης των μειωμένων συντελεστών σε μεταφορές του τουρισμού και το β΄ εξάμηνο του έτους, μέτρο που κοστίζει περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχω ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα προϊόντα αυτά, για να ξέρουμε τα αποθέματα που υπάρχουν. Σε ευρωπαϊκές χώρες έχει τεθεί και όριο στην πώληση τους από σούπερ μάρκετ», σημείωσε. Προσέθεσε πως «δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά.

Η Κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την ΕΕ για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση. Τι να κάνω; Να πάω να φέρω άλευρα μόνος μου;» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στην συνέχεια της συζήτησης είπε: «ευτυχώς στην Ευρώπη έχουν κοινούς χάρακες και μας μετρούν όλους το ίδιο. Ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι 6,2% και στην Ελλάδα είναι 6,3%, άρα κάνουμε ότι και οι υπόλοιποι είναι η απάντηση».

Καταγραφή αποθεμάτων

Παράλληλα γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ότι τα άλευρα και το ηλιέλαιο που ήδη με έχουν καταγράψει μια φρενήρη πορεία θα μπουν στο “μικροσκόπιο” μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών για να υπάρχει καθημερινή καταγραφή των εισαγωγών και των αποθεμάτων αλλά και η διακύμανση των τιμών τους. Συνεπώς, όλες οι επιχειρήσεις, όπως συνέβη και στην πανδημία με άλλα είδη, θα καλούνται να καταγράφουν τις ποσότητες που έχουν.

Ήδη, χθες βράδυ κατατέθηκε σχετική ρύθμιση στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο την εισαγωγή, εμπορία και διακίνηση γεωργικών προϊόντων καλούνται να κάνουν έκτακτη απογραφή. Αυτή πρέπει να γίνει εντός 2 ημερών από την ψήφιση και δημοσιοποίηση της διάταξης.

Οπως ορίζεται η απογραφή αφορά τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, τα δημητριακά, τα άλευρα, τον ηλίανθο και τα φυτικά έλαια.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να δηλώσουν μεταξύ άλλων την ποσότητα των αποθεμάτων τους, την χώρα προέλευσης του προϊόντος και τον χώρο αποθήκευσης. Οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά σε ειδικό σύνδεσμο του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι κυρώσεις για την μη συμμόρφωση επισύρουν ποινές διοικητικών προστίμων ακόμη και κατάσχεσης των αναφερομένων ειδών.

Φόροι

Στο μεταξύ τη μείωση των φόρων, σε καύσιμα και βασικά είδη, θέτουν μετ΄ επιτάσεως πολλοί φορείς της αγοράς. Δυο προτάσεις για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ στα καύσιμα, κατέθεσε με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης επισήμανε στην επιστολή ότι «οι προτάσεις κινούνται σε δημοσιονομικά πλαίσια και μπορεί να ανταποκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός», τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η μείωση του κόστους των καυσίμων, καθώς μόνο η καταβολή επιδομάτων δεν είναι αρκετή για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ΒΕΑ, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις των μελών του, προχώρησε με βάση τις τιμές όπως αυτές διαμορφώνονται στην αγορά, στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων – σεναρίων για το πώς θα εξελίσσονταν οι τιμές μετά τις παρακάτω παρεμβάσεις:

α) μείωσης του ΦΠΑ στα καύσιμα από 24% στο 13%, με τιμές διυλιστηρίου 0,8 ευρώ, 1,00 ευρώ και 1,30 ευρώ, με τα έσοδα του Δημοσίου να διαμορφώνονται αντίστοιχα από 1,11 ευρώ/λίτρο σε 0,93 ευρώ/λίτρο, από 1,17 ευρώ/λίτρο σε 0,96 ευρώ/λίτρο και από 1,25 ευρώ/λίτρο σε 1,01 ευρώ/λίτρο.

β) μείωσης του ΕΦΚ από 0,7ευρώ/λίτρο στο 0,5 ευρώ/λίτρο με ΦΠΑ 24% και 13%, με τα έσοδα του Δημοσίου να διαμορφώνονται αντίστοιχα από 1,08 ευρώ/λίτρο σε 0,83 ευρώ/λίτρο και 0,68 ευρώ/λίτρο.

Μάλιστα το ΒΕΑ επιμένει, ότι η μείωση της τιμής των καυσίμων θα αύξανε την κατανάλωση, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων και θα περιόριζε τις τυχόν απώλειες εσόδων που θα προέκυπταν από την οποιαδήποτε μείωση των φόρων.

«Θεωρούμε ότι, πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, κυβέρνηση, φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων και επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας στην κρίσιμη και ακραία φάση που περνάμε αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο κ. Π. Ραβάνης, ζητώντας διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με το οικονομικό επιτελείο.

Η HORECA και η νέα συμμαχία

Παράλληλα, χθες, επτά φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων και εργαζόμενων με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων στον ευρύτερο τομέα φιλοξενίας και εστίασης (HORECA) ζήτησαν μειώσεις φόρων. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της νέας Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA», που συγκρότησαν για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των κλάδων Φιλοξενίας και Εστίασης στην Ελλάδα και όπου συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, η Ένωση Bartenders Ελλάδος και ο θεσμός Athens Bar Show ζήτησαν μέσω της κατάθεσης μιαάλειας για τους καταναλωτές, τη διασφάλιση ποιοτικών συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις HORECA, την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση, καθώς και για την Χάρτα:

  • Επαναφορά – μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% – όπως ίσχυε μέχρι το έτος 2015 – ή άλλως εναρμόνιση του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά, ο ΦΠΑ διαμονής στην Κύπρο ανέρχεται σε 9%, στην Πορτογαλία στο 6%, στην Ισπανία σε 10%, στην Ιταλία σε 10% και στην Τουρκία σε 8%.
  • Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας.
  • Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών στον μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, καθώς και ως απάντηση α) στο κύμα ανατιμήσεων και β) στη φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο που ενισχύεται από την υψηλή φορολογία. Σήμερα, ο συντελεστής ΕΦΚ είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα.
  • Παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας π.χ. παράταση στην εξόφληση των επιστρεπτέων προκαταβολών για ένα εξάμηνο και επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τα καταστήματα εστίασης για το εξάμηνο 11-2021 έως 4-2022 με κλίμακα αναλόγως πτώσης τζίρου σε σχέση με το 2019-2020.
  • Άμεση έκδοση των προσκλήσεων για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και στοχεύουν στην προσαρμογή των επιχειρήσεών μας στις απαιτήσεις της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας (πρόγραμμα «Εξοικονομώ» κ.λπ.).
  • Εξυγίανση του ανταγωνισμού στη διαμονή. Υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πρόβλεψη υποχρεώσεων ανάλογων με αυτές που ισχύουν για τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα. Εντοπισμός των παράνομων καταλυμάτων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα