Στα βαθιά η αξιολόγηση από την Κυριακή

ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΝΤΕΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΝΤΕΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Στο τραπέζι των συνομιλιών μπαίνουν τα εργασιακά, τα “κόκκινα” δάνεια, το μεσοπρόθεσμο και οι απελευθερώσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Οι κρίσιμες συναντήσεις θεσμών - υπουργών

Στα βαθιά μπαίνει από την Κυριακή η δεύτερη αξιολόγηση αφού ανοίγουν θέματα όπως τα “κόκκινα” δάνεια το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικού σχεδιασμού και οι απελευθερώσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Με την έλευση σε λίγες ώρες και της εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Ντέλιας Βελκουλέσκου οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν από τις 11 το πρωί με μια ανασκόπηση των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης με την παρουσία των υπουργών Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Σταθάκη.

Οι κκ Τσακαλώτος και Σταθάκης θα παραμείνουν και στην δεύτερη συνάντηση που αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 και θα αφορά μέτρα και δράσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αμέσως μετά στις 2 από ελληνικής πλευράς θα προστεθούν ο ΓΓΔΕ κ. Γ Πιτσιλής και εκπρόσωποι της ΤτΕ και του ΤΧΣ αφού θα συζητηθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών που αφορά τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια.

Ο κ Πιτσιλής και ο κ.Αλεξιάδης που θα έρθει αμέσως μετά θα προσπαθήσουν από τις 3:30 να λύσουν το γόρδιο δεσμό του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και να προχωρήσει η νομοθέτηση του σχεδίου για την σύνδεση της χρήσης πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο και τις διατάξεις για την αντικαταγγελία μη δηλωθέντων εισοδημάτων.

Η μέρα θα κλείσει με την συνάντηση που θα έχει με τους θεσμούς ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος από τις 5:30 μέχρι και τις 7:00 το βράδυ με θέμα τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Κατρούγκαλος: Σημαντικά τα όπλα μας για να επιστρέψουμε στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο

Όσον αφορά τα εργασιακά που θα τεθούν στη συνάντηση, το απόγευμα της Κυριακής,  ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στο ΑΠΕ ότι, βασικός σκοπός είναι η επιστροφή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ήδη σημαντικά «όπλα» προς την κατεύθυνση αυτή.

«Ακριβώς, επειδή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αντιλαμβάνονται το θέμα και ξέρουν και ποιο είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ήδη έχουμε εισπράξει σημαντική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών. Περαιτέρω, η Έκθεση των Ανεξάρτητων Ειδικών είναι πολύ κοντά στις θέσεις μας και υπάρχει και η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι εργοδότες στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται ούτε για τις ομαδικές απολύσεις ούτε για το λοκ-άουτ, που είναι στην ατζέντα των ακραίων "παικτών" της διαπραγμάτευσης» αποσαφηνίζει ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, θεωρεί ότι, τελικά, θα επιτευχθεί η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης και η επιστροφή των ατομικών και των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μία εύκολη διαπραγμάτευση, ακριβώς επειδή υπάρχουν οι ακραίες απόψεις», όπως σημειώνει. «Είναι μία διαπραγμάτευση η οποία, χωρίς να είναι εύκολη, θεωρώ ότι στο τέλος θα βελτιώσει σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση, που είναι μία εργασιακή ζούγκλα» σχολιάζει ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως διευκρινίζει, η συνάντηση της Κυριακής θα θέσει τις βάσεις της διαπραγμάτευσης και στα τρία θέματα (συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος). Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η πρώτη βάση, στην οποία εκτιμά ότι θα υπάρχει μία προφανή συμφωνία, είναι η ανάγκη να τηρηθεί η νομιμότητα. «Όπως εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ομαδικές απολύσεις, έτσι, είναι αυτονόητο ότι και η άλλη πλευρά θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία έχει ήδη κρίνει, στο πλαίσιο προσφυγών από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι ο υποκατώτατος μισθός των νέων, για παράδειγμα, είναι αντίθετος στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Η δεύτερη βάση συζήτησης που, επίσης, έχει γίνει αντικείμενο συμφωνίας και από την άλλη πλευρά είναι το πόρισμα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών. Με βάση αυτές τις δύο μεθοδολογικές αρχές, θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μνημόνιο 3, Κόκκινα Δάνεια
SHARE:

24Media Network