Σταϊκούρας: Αρχές Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για τα αναδρομικά

Σταϊκούρας: Αρχές Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για τα αναδρομικά
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi Sports

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δις ευρώ των συντάξεων για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών

Την λήψη των τελικών αποφάσεων για την καταβολή των αναδρομικών των συντάξεων, ύψους 1,4 δις ευρώ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο MEGA, ενώ προανήγγειλε παράλληλα και νέα μέτρα στήριξης για τους εποχικά εργαζόμενους του τουρισμού.

Όπως είπε, αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να ολοκληρωθεί η προετοιμασία, ώστε μέσα στο φθινόπωρο να καταβληθούν τα αναδρομικά ύψους 1,4 δις ευρώ για τους συνταξιούχους, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, παρ’ ότι αναγνώρισε πως για το δημόσιο εκκρεμεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω στήριξη της πραγματικής οικονομίας, είπε ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 34,7 δις ώστε να μπορούν να στηριχτούν περαιτέρω οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι αλλά και οι επιχειρήσεις του τουρισμού.

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω στήριξη και σε άλλους κλάδους επιχειρήσεων με την επέκταση των ήδη υφιστάμενων μέτρων στήριξης. Πρόσθεσε επίσης ότι στην αρχή της επόμενης εβδομάδας έρχεται η επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ ενώ από το υπουργείο ανάπτυξης είναι έτοιμος ο δεύτερος κύκλος των προγραμμάτων εγγυοδοσίας που θα προσφέρει ρευστότητα ως 3,5 δις ευρώ .

Σε ό,τι αφορά στο μέτρο της επέκτασης του κουρέματος κατά 40% των ενοικίων για τις πληττόμενες επιχεριήσεις και τους εργαζόμενους τους είπε ότι είναι υπο συζήτηση η επέκταση του, παραπέμποντας τις τελικές αποφάσεις για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς το 2021

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με βάση την εικόνα που υπάρχει σήμερα και θα συζητηθεί και στο Eurogroup στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί και το 2021 .

Τόνισε επίσης ότι έχει εγκριθεί και αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο η εκταμίευση προς την Ελλάδα ποσού ύψους 2,7 δις από το πρόγραμμα SURE για την στήριξη της απασχόλησης.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό ποσό του 1,4 δις ευρώ που είχε διατεθεί αρχικά για την Ελλάδα με την απόφαση που είχε ληφθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου.

Παράλληλα, θύμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει συνεχή επαφή με τις αγορές,. προαναγγέλοντας στην ουσία νέα έκδοση ομολόγου μέσα στο φθινόπωρο .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 36687 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα-“γέφυρα” το οποίο επιδοτεί για 9 μήνες τις δόσεις πράσινων και κόκκινων στεγαστικών.

Προανήγγειλε επίσης ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο το οποία θα περιλαμβάνει διατάξεις για την δεύτερη ευκαιρία σε δανειολήπτες τον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και ειδικές πρόνοιες για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Τέλος, δίνοντας μια γενική εικόνα για την πορεία της οικονομίας και τις συνέπειες από την υγειονομική κρίση εκτίμησε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου θα είναι κοντά στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για ύφεση στο 16% του ΑΕΠ .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα