Σταϊκούρας: Θα ρίξουμε περίπου 3 δισ. ευρώ στην οικονομία το 2021

Σταϊκούρας: Θα ρίξουμε περίπου 3 δισ. ευρώ στην οικονομία το 2021
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

"Το 70% των επιχειρήσεων εστίασης έπαθε τεράστια ζημιά" είπε ο υπουργός Οικονομικών. Τι ανέφερε για το ενδεχόμενο να μην επιστραφούν ποσά από το πρόγραμμα τις Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

«Τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ανέλθει στα 8,5 δις. Θα ρίξουμε περίπου 3 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του έτους στην οικονομία» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και τόνισε ότι η χρηματοδότηση επίκειται στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Mega ότι την προσεχή εβδομάδα θα πληρωθούν 250 εκατομμύρια ευρώ από την Επιστρεπτέα 5, «Όλες οι επιχειρήσεις έλαβαν 1000 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές, πήραν 2000 και 4000 ευρώ αντίστοιχα», υπογράμμισε.

Για τις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έκανε λόγο ότι «οι επιχειρήσεις που έμειναν εκτός οι ίδιες δήλωσαν υψηλότερο τζίρο το 2020 από το 2019».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μην επιστραφούν τμήματα από κάποιες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής είπε ότι «σχεδιάζουμε διάφορα».

Για την εστίαση είπε οτι «περίπου το 30% του κλάδου, είχε αύξηση του τζίρου, λόγω του delivery. Το 70% έπαθε τεράστια ζημιά». Συμπλήρωσε πως 64.000 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν από την πολιτεία. «Δώσαμε περίπου 1 δις ευρώ στην εστίαση και 1,1 δις στους εργαζομένους της εστίασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε καλύψει όλη τη ζημιά στην εστίαση. Αλλά είμαι εδώ για να βοηθήσουμε».

Σχετικά με την απαλλαγή των ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο, ξεκαθάρισε, ότι με τα σημερινά δεδομένα το μέτρο επεκτείνεται στους κλειστούς κλάδους με κυβερνητική εντολή, άρα συμπεριλαμβάνει και άλλα κλειστές επιχειρήσεις πέραν της εστίασης.

Ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε επίσης ότι συζητείται και μέτρο στήριξης για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων.

«Είναι ένα νέο μέτρο που θα υλοποιήσουμε, το συζητάμε με την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Αφορά την κάλυψη των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον Μάρτιο 2020 και όλο το 2021».

Όπως είπε, η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, αφορά ποιες θα είναι οι μορφές των δαπανών που θα καλύπτονται αλλά και ποιο θα είναι το ποσοστό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, για το θέμα των επιταγών, ανέφερε, ότι η σχετική διάταξη ψηφίστηκε την Πέμπτη και πήρε ΦΕΚ. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να υλοποιηθεί από το τραπεζικό σύστημα» σχολίασε, λέγοντας ότι η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα