Μείωση ενοικίων κατά 40% για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Τη διεύρυνση της νομοθετικής ρύθμισης για τη μείωση του ενοικίου, προκειμένου να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που πλήττονται προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ.

Τη μείωση κατά 40% για τις 800.000 πληττόμενες επιχειρήσεις και τους 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους προανήγγειλε για το αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας στον ANT1.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την επέκταση του μέτρου, το οποίο ισχύει σήμερα μόνο για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και τους εργαζόμενους τους (περίπου 440.000) και σε άλλες 350.000 επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους που επλήγησαν οικονομικά λόγω του κορονοϊού.

Δεν ήταν όμως ξεκάθαρος στο αίτημα που προκύπτει για τη μείωση rου ενοικίου που πληρώνουν πολλοί από τους 17 εκατ. εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί στα παιδιά τους που σπουδάζουν εκτός Αθηνών.

 Σχετικά με το πρόγραμμα «Μένουμε  όρθιοι» που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρα (6/4) από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα και τους τομεάρχες του κόμματος για τους τομείς της Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομίας Νίκο Παπά και Οκονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε οι προσπάθησαν να μηδενίσουν τη μέχρι τώρα προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου. Επί της ουσίας είπε ότι έχουν γίνει λάθος υπολογισμοί στο πακέτο των 26 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε, καθώς όπως είπε ταμειακά είναι διαθέσιμα μόνο τα 20 δισ. που αποτελούν τα τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών. Είναι λάθος να μην υπολογίζονται οι αναβολές των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι όταν το κράτος δεν εισπράττει αλλά παρόλα αυτά αυξάνει τις δαπάνες, οι δαπάνες αυτές καλύπτονται από διαθέσιμα και αυτό έχει κόστος.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας που τελειώνει στο τέλος του μήνα χωρίς όμως να διευκρινίζει πότε θα προχωρήσει στο σχετικό αίτημα. Θύμισε μόνο ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κερδίσει σε όλα τα αιτήματα που έχει θέσει στο τραπέζι από πέρυσι το καλοκαίρι.

Επανέλαβε επίσης ότι μετά τις αναβολές φορολογικών και ασφαλστικών υποχρεώσεων κανείς δεν θα ζητήσει  την αποπληρωμη των συσσωρευμένων οφειλών σε μια δόση,προαναγγέλντας στην ουσία μια νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες.

Αισιοδοξία για το Eurogroup

Σε ό,τι αφορά στο Eurogroup της Τρίτης (7/4) ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση. Όπως είπε το πακέτο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδειξαν την απαραίτητη τόλμη στο δημοσιονομικό πεδίο και τώρα περιμένουμε να είναι το ίδιο τολμηροί και το ταμεικαό σκέλος.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι στο τραπέζι υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και για την διασφάλιση της απασχόλησης (το πρόγραμμα SURE των 100 δισ. ευρώ) και οι εγγυήσεις που θα δίνονται μέσω  της  ΕΤΕΠ για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χρειαζόμαστε και ένα εργαλείο άμεσης δράσης που να παρέχει την άμεση ρευστότητα που έχουν ανάγκη όλα τα κράτη-μέλη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ GOOD NEWS

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

24MEDIA NETWORK