Σταϊκούρας: Μέρισμα και σε μακροχρόνια άνεργους το 2019

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας EUROKINISSI

Ο Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020.

Μέρισμα σε μακροχρόνια ανέργους και ενδεχόμενο μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020 άφησε πριν λίγο ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την διάθεση κοινωνικά μερίσματος συνολικού ύψους 1 δις ευρώ προανήγγειλε πριν λίγη ώρα ο υπουργός οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας το 2019 μετά και την ενεργοποίηση των μέτρων του Μαΐου. Όπως είπε έως τώρα έχουν μοιράσει περίπου 476 εκ ευρώ μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ( 205 εκ ευρώ ) του επιδόματος θέρμανσης ( 68 εκ ευρώ ) και της μείωσης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 95% ( 138 εκ ευρώ) εκτάκτως μόνο για φέτος.

Από ένα επιπλέον ποσό ύψους 500 εκ ευρώ που προκύπτει θα πληρωθεί ενίσχυση στα ΕΛΤΑ , θα πληρωθεί μέρος από τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας της ΔΕΗ και θα διθεί και ένα μέρισμα τις ευαίσθητες οικονομικά ομάδες και θα διατηρηθεί ένα μικρό μαξιλάρι ασφαλείας για ενδεχόμενες μελλοντικές αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων

Μάλιστα στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιες θεωρεί ευαίσθητες οικονομικά ομάδες αναφέρθηκε στους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι είχαν ενισχυθεί και το 2013 αλλά δεν είχε ληφθεί αντίστοιχη μέριμνα σε έκτακτες ενισχύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης . Δεν απέκλεισε επίσης ν α μοιραστεί μέρισμα και στους δικαιούχους του ΚΕΑ .

Για το 2020 ο υπουργός οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αποτελεί όπως είπε αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση . Είναι ενδεχόμενο αν υπάρχει μόνιμο περιθώριο και για το 2020 να ξεκινήσουμε την μείωση από το 2020 είπε για να προσθέσει « Μπορώ πάντως να μιλήσω με μεγαλύτερη σιγουριά για το 2021 καθώς η εξάλειψη του συγκεκριμένου φόρου αποτελεί προτεραιότητα για ην Κυβέρνηση»

Δήλωσε βέβαιος και για την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020 με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο . ¨Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών τα επιπλέον χρήματα θα προκύψουν από την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών που θα ολοκληρωθεί όπως είπε τον Μάιο . Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια . ¨Όπως είπε η αύξηση της φορολόγησης θα γίνει σε ζώνες και στόχο θα έχει την δικαιότερη φορολόγηση των ακινήτων

Σε ερώτηση σχετικά με το να μετρούν διπλά για το χτίσιμο του 30% από ηλεκτρονικές συναλλαγές να μετρούν διπλά αποδείξεις από υπηρεσίες οι οποίες ενοχοποιούνται για υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής ο υπουργός οικονομικών είπε ότι το ΥΠΟΙΚ το μελετά αλλά ακόμη δεν μπορεί να το υποστηρίξει η ΑΑΔΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κοινωνικό Μέρισμα, Χρήστος Σταϊκούρας
SHARE:

24Media Network