Στη μέγγενη δίδυμων ελλειμμάτων, πανδημίας και ακρίβειας το σχέδιο για “έξτρα” κοινωνικό μέρισμα

Στη μέγγενη δίδυμων ελλειμμάτων, πανδημίας και ακρίβειας το σχέδιο για “έξτρα” κοινωνικό μέρισμα
Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας, εν μέσω πανδημίας EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η μεγάλη αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2021 δίνει δημοσιονομικό "αέρα" για στοχευμένες παροχές σε κοινωνικές ομάδες, καθώς η πορεία των εσόδων είναι ικανοποιητική. Ωστόσο, με δεδομένα τα "ανοικτά" μέτωπα, τα περιθώρια είναι στενά.

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να καταλήξει η κυβέρνηση για το εύρος και το βάθος του «κοινωνικού μερίσματος» που θα μοιράσει τελικά. Η διαδικασία άλλωστε για την ψήφιση του προϋπολογισμού ξεκινά την Παρασκευή, οπότε και οριστικοποιούνται και τα μεγέθη που θα προβλέπει η κυβέρνηση για τη νέα χρονιά. Επίσης το Eurogroup συνέρχεται την 6η Δεκεμβρίου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η έκθεση για την 12η αξιολόγηση αλλά και η συνολική πορεία της οικονομίας τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Επίσης στις 6 Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, το Σάββατο, άφησε ανοικτό το περιθώριο «έξτρα» πακέτου στήριξης σε κοινωνικές ομάδες, λόγω και της επί τα βελτίω αναθεώρησης του ΑΕΠ. Βέβαια ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε να δεσμευτεί. Έτσι, ερωτηθείς εάν θα δοθεί μέρισμα σε κατηγορίες πολιτών, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι προτεραιότητα αυτήν την ώρα για την Κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει και η υγειονομική κρίση, στην αντιμετώπιση της οποίας το οικονομικό επιτελείο είναι και πρέπει να είναι έτοιμο να συνδράμει το σύστημα υγείας με ό,τι χρειαστεί, λέγοντας πως «αυτήν την στιγμή δεν έχω δυνατότητα να μιλήσω για δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς υπάρχουν μπροστά μας αυτές οι δύο κρίσεις, που αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης», ωστόσο τόνισε πως τυχόν δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει θα διατεθεί υπέρ ορισμένων ομάδων, όπως είχε γίνει και παλαιότερα.

«Καύσιμο» για τέτοιες κινήσεις, αναμένεται να είναι η ισχυρή ανάπτυξη. Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, στο τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή, ο εφετινός ρυθμός ανάπτυξης θα κινείται στην περιοχή των πρόσφατων εκτιμήσεων της Κομισιόν, δηλαδή στο 7,1%.

Τα προσκόμματα

Βέβαια τα περιθώρια λόγω της επιβάρυνσης με 500 δισεκ. του προϋπολογισμού από τις αποκαταστάσεις για τις πυρκαγιές αλλά και των μέτρων για την ενεργειακή ακρίβεια που σε ένα ποσοστό βαρύνουν τον προϋπολογισμό, (πέρα από τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ) είναι μικρά. Μάλιστα με βάση πληροφορίες, ενδεχόμενο νέο «πακέτο» παροχών δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Άλλωστε τα στοιχεία της Κομισιόν αλλά και του Υπ. Οικονομικών για το πρωτογενές έλλειμμα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αφού και φέτος καταγράφεται ρεκόρ στο πρωτογενές με ποσοστό πάνω από το 7% του ΑΕΠ.

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού οι προβλέψεις για το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι, κατά τι, βελτιωμένες λόγω της καλής πορείας των εσόδων. Να σημειωθεί ότι με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται φέτος στο 7,3% του ΑΕΠ. Το δεύτερο σκέλος των «δίδυμων» ελλειμμάτων, που βάζει άλλο ένα αστερίσκο στην «ευρωστία» της ανάκαμψης αλλά και στην πολιτική παροχών έχει να κάνει με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το εν λόγω ισοζύγιο, αναμένεται, μάλιστα, με βάση και την Κομισιόν, να είναι και φέτος έντονα ελλειμματικό στο 6,3% του ΑΕΠ (το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Κύπρο), έναντι πλεονάσματος 3,1% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κοινωνικές ομάδες

Πάντως παρά τις δυσκολίες. στην πρώτη γραμμή για ενδεχόμενη στήριξη είναι κοινωνικές ομάδες όπως οι υγειονομικοί, αλλά και ευπαθείς ομάδες που πλήττονται από την ακρίβεια, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν πάρει αναδρομικά.

Να σημειωθεί ότι όπως είπε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στον ΑΝΤ1 το πρωί της Κυριακής «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να υπάρχει κοινωνικό μέρισμα της ανάπτυξης στους εργαζόμενους, για όσα έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουμε την οικονομική κρίση και τι πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια και ό,τι χρειάζονται στήριξη. Θα είναι μια δίκαιη απόφαση», επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σε ότι αφορά την συζήτηση για το ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «η δέσμευση μας ήταν το 2021 θα δοθεί αύξηση διπλάσια της ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είχαμε ύφεση 8% του ΑΕΠ, αλλά υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού. Σε ότι αφορά την νέα αύξηση, ταμείο θα κάνουμε στο τέλος του χρόνου, καθώς ακόμη δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας. Με βάση νόμο που ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν οι εισηγήσεις και ο Υπουργός Εργασίας θα προτείνει το ύψος της αύξησης στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πάρει την τελική απόφαση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα