Στουρνάρας: Να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας από πολιτικές επιρροές

Στουρνάρας: Να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας από πολιτικές επιρροές
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας AP

Απάντηση σε όσα ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον News 24/7 στους 88.6, αλλά και θέση σε όσα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο πήρε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Την θέση του ότι το επόμενο διάστημα η διεθνής οικονομία δεν είναι ανέφελη, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ζητώντας να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση αναστροφή μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας στο προσωπικό της ΤτΕ, κατά τη διάρκεια της τελετής για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο κ. Στουρνάρας είπε, ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, με θετικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση, θα είναι η μόνιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων κάτω από όρους βιωσιμότητας.

Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε, ότι παρά τις θετικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Όπως είπε, χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τη δική της πρόταση για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο διοικητής της ΤτΕ διαμήνυσε ότι το 2019 είναι για τη χώρα άλλη μια χρονιά προκλήσεων. Όπως εξήγησε, «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», επειδή δεν θα είναι ανέφελο και το διεθνές περιβάλλον, εστιάζοντας σε τρία σημεία:

1. Καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν

2. Την συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και

3. Την δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Τι απάντησε εμμέσως στο Ευκλείδη Τσακαλώτο

Στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της ανεξαρτησίας της ΤτΕ, ενώ απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και στο υπουργό οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος σε συνέντευξή του στον News247 στους 88,6 αφού παρατήρησε ότι ο διοικητής της ΤτΕ αγαπάει την δημοσιότητα, του συνέστησε να περιοριστεί περισσότερο στον θεσμικό του ρόλο.

«Πάντως σε ό,τι με αφορά, είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να επιτελώ ανεπηρέαστος τα καθήκοντά μου και να επιδιώκω, όπως έχω θεσμική υποχρέωση, τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αυτά είναι δημόσια αγαθά ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», είπε ο κ. Στουρνάρας.

 Τέλος προανήγγειλε ότι το 2019 η ΤτΕ σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας, προκειμένου τα ενδιαφερόμενα μέρη (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, νεοφυείς εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας) να καθιερώσουν έναν ανεπίσημο διάλογο με τη ρυθμιστική αρχή, με απώτερο στόχο ένα φιλικό ρυθμιστικό και επενδυτικό περιβάλλον για το FinTech οικοσύστημα στην Ελλάδα.

Η αναφορά Τσακαλώτου σε Στουρνάρα

Αναφερόμενος στη στάση του Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε στον News 24/7 στους 88,6 ότι “έχουμε διαφωνίες στην πολιτική με τον κ. Στουρνάρα και της ομάδας του. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η συνεργασία μέσα σε ένα πλαίσιο όπου θα υπήρχαν διαφωνίες. Η ΤτΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η δημοσιότητα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι πιο στενά στο ρόλο του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα