Συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Συμβόλαιο 25ετούς διάρκειας για προμήθεια φυσικού αερίου υπέγραψε η ΔΕΠΑ με το Αζερμπαϊτζάν. Πότε θα παραδοθούν οι πρώτες ποσότητες αερίου

Συμβόλαιο για προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, διάρκειας 25 ετών, υπέγραψε την Πέμπτη (19/09) στο Μπακού η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου με την κρατική εταιρία της χώρας SOCAR και την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ.

Οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένεται να παραδοθούν το 2019 και θα μεταφέρεται μέσω του νότιου διαδρόμου, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο αγωγός ΤΑP. Aξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν απευθείας στην Ευρώπη.

Συνολικά θα μεταφέρονται ετησίως 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, με αγωγούς συνολικού μήκους 3.500 χιλιομέτρων μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας και από εκεί υποθαλάσσια από την Αδριατική, στην Ιταλία.

"Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 θα μεταφέρεται απευθείας στην Ελλάδα και από εδώ στις γειτονικές χώρες. Η συμφωνία αυτή ενισχύει τις προσπάθειες της ΔΕΠΑ για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ανταγωνιστικές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια τόσο για την Ελληνική όσο και για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες η ΔΕΠΑ σχεδιάζει να επεκταθεί. Αυτή η εξέλιξη θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή" δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης.

SHARE:

24Media Network