Σύνοδος ΔΝΤ: Ένας Τόμσεν από τα παλιά

Σύνοδος ΔΝΤ: Ένας Τόμσεν από τα παλιά
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν AP

Λάθος η αναστροφή των περικοπών σε συντάξεις - αφορολόγητο, κανένα σχόλιο για τον "Ηρακλή", από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ Πολ Τόμσεν.

Ένας Τόμσεν από τα… παλιά ο οποίος καυτηρίασε την αναστροφή των “μεταρρυθμίσεων” όπως την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου για να καταλήξει επιμένοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της, αλλά μόνο με βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές.

Έτσι εμφανίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ Πολ Τόμσεν απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σχεδόν απέκλεισε εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο να έχει η Ελλάδα ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ το 2020 καθώς όπως είπε η Ελλάδα εκτός από την πολύ χαμηλή παραγωγικότητα έχει και ένα σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Όπως είπε με βάση τα στοιχεία η Ελλάδα έχει ανανέωση πληθυσμού με ρυθμό κάτω από 1% κάτι που δυσκολεύει πολύ την ανανέωση του εργατικού δυναμικού.

Επιπλέον τόνισε ότι μετά τα τρίτο πρόγραμμα πολλές από τις μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν κατά ένα μέρος και είχαν μικρό ή καθόλου αποτέλεσμα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα δύο σκληρά μέτρα τα οποία είχε επιβάλλει το ΔΝΤ να ψηφιστούν εκ των προτέρων ( το 2017) για να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 με στόχο όπως είπε την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. Τα μέτρα αυτά αφορούν στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις και την μείωση του αφορολόγητου. Για το τελευταίο σχολίασε ότι ακόμη το 60% των φορολογούμενων συνεχίζει να απαλλάσσεται από φόρο με αποτέλεσμα το φορολογικό βάρος να περνάει στην «μεσαία τάξη» .

Από την άλλη παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή η οποία βασίστηκε σε περικοπή δαπανών που έφερε βασικές υπηρεσίες όπως η υγεία σε πολύ μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας. “Μια σύντομη απάντηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της, είναι “ναι” αλλά θα πρέπει να συνεχίσει και να εμβαθύνει μεταρρυθμίσεις” κατέληξε ο Πολ Τόμσεν .

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδίου «Ηρακλής» για την μείωση των κόκκινων δανείων είπε ότι είναι σίγουρο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν την σοβαρή πρόκληση των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας καθώς όπως είπε δεν έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα